Az állam támogatja a munkahelyteremtést

MD

2012. június 6., szerda 15:15, frissítve: szerda 15:17

Egymilliárd forinttal támogatja a magyar állam és az Európai Unió az Új Széchenyi-terv keretében a tengelykapcsolók gyártásával foglalkozó LuK Savaria Kft. munkahelyteremtő beruházását, az erről szóló szerződését a sajtó nyilvánossága előtt írták alá szerdán Szombathelyen.

A 15 milliárd forint értékű fejlesztés részeként felépül egy 20 ezer négyzetméter alapterületű gyártócsarnok, amelybe 2013 végéig új technológiát jelentő korszerű gépeket, köztük egy 630 tonnás automata présgépet telepítenek – mondta a szerződés aláírása előtt tartott sajtótájékoztatón Reinig Michael, a szombathelyi LuK Savaria ügyvezető igazgatója.

A 3,7 milliárd forintból megépülő új gyártócsarnokban az egyre bővülő sajtolóüzem mellett a hőkezelés berendezései, illetve a szerszámgyártás kap helyet.

A fejlesztésnek köszönhetően 2012-ben 200 új munkatárs felvételére nyílt, illetve nyílik lehetőség, 2014 végéig pedig további 500 új munkahelyet teremtenek.

Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint az idén a fizikai létszámot bővítik, gépi forgácsolókat, szerszámkészítőket és lakatosokat vesznek fel, de keresnek gépészmérnököket is.

Az aláírási ünnepségen Puskás Tivadar (Fidesz–KDNP), Szombathely polgármestere kiemelte: a város számára nagy jelentőségű a magas technológiai igényű beruházás, fontosak a tervezett munkahelyek, valamint az is, hogy Szombathely ezzel a magyarországi járműipari gyártóközpontok sorába kerül.

Kovács Ferenc (Fidesz–KDNP), a Vas Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta: visszaigazoltnak látja azt a munkát, amelyet a korábbi években a megye oktatási, szakképzési rendszerébe fektettek, hiszen ha nem lenne megfelelő képzettségű szakember a térségben, egy ekkora fejlesztésnek sem lenne értelme.

A LuK 1997-ben kezdte meg termelését szombathelyi üzemében, árbevétele tavaly elérte a 460 millió eurót. A cég termékeit a BMW, Audi, Ford, Fiat, Peugeot, Mercedes, Isuzu, Opel és Hyundai autókba építik be.

A szombathelyi üzemen kívül több létesítmény is épült Magyarországon köszönhetően az Új Széchenyi-terv által nyújtott anyagi támogatásnak. Ilyen gyár például a kecskeméti és a helvéciai, valamint ilyen lesz a miskolci üzem is, amely várhatóan 2014–15-re készül el, további új munkahelyeket teremtve.

 

Reinig

Forrás: MTI