A felmérés eredményét a Szent István Egyetem állatorvosi karán a magyar állatorvosképzés 225. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség szünetében tartott sajtótájékoztatón mutatták be.

A felmérésből kiderül: míg a fiatalabbak nem gondolják, hogy a belföldön készült élelmiszerek biztonságosabbak lennének, mint a külföldiek, addig az idősebbek ezt jobbnak ítélik. Az emberek ugyanakkor kifejezetten elvárják a határozott állami szerepvállalást az élelmiszer-biztonság területén.

Kardeván Endre a részleteket ismertetve arról is beszélt, hogy a lakosság szerint az élelmiszerlánc-felügyeletnek egy kézben, egy hatóság irányítása alatt kell működnie. A megkérdezettek többsége, 58,39 százalék úgy gondolja, hogy az ellenőrzések során a hatóság eszközeit a biztonság szavatolása érdekében még inkább erősíteni kellene.

Az államtitkár az MTI kérdésére elmondta: az élelmiszerlánc-felügyeleti munkában – kisebb-nagyobb mértékben – mintegy 2500-3000 állatorvos vesz részt jelenleg. Az élelmiszerlánc-felügyelet működtetésére összességében az idén mintegy 6 milliárd forint áll rendelkezésre Magyarországon. Hozzátette: hazánkban 128 éve működnek hatósági állatorvosok.

Solti László, a Szent István Egyetem (SZIE) rektora azt emelte ki, hogy Magyarországon 225 éve folyik állatorvos-képzés. A SZIE állatorvosi kara a második legrégebbi intézmény a világon ezen a szakterületen.

Fodor László, az állatorvos-tudományi kar dékánja pedig arról beszélt: a karon évente 60-70 diplomát adnak ki magyar hallgatóknak és ugyanennyit külföldi diákoknak. Az oktatás három nyelven, magyarul, angolul és németül folyik. A hallgatók több mint fele külföldről érkezik a karra tanulni.