Az IMF biztosan hoz "nagy csodákat"

Károly Gábor

2012. augusztus 12., vasárnap 18:27, frissítve: vasárnap 20:30

A héten nem volt, mi letörje a forint erejét: az IMF is "otthon maradt", továbbá senki sem nyilatkozott olyat, ami befolyásolta volna az árfolyamokat. Az ÁKK újabb sikeres aukciókat könyvelhetett el.

Egy keddi lapinterjúban az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az idei évben tovább csökkenhet a magyar államadósság, aminek hátterében a forint erősödése (is) áll. „Bár már a teljes állampapír-állomány negyven százaléka külföldi tulajdonosok kezében van, ez nem okoz problémát” – mondta Borbély László András.

A forintárfolyam nagy utat járt be idén: január elején még 320 felett jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, augusztusban azonban már 280 alá is benézett a kurzus – méghozzá tartósan. A héten is megtartotta erejét a hazai fizetőeszköz, ami az alábbi képen is jól látható.

A forint árfolyamának alakulása a héten (EUR/HUF)
A forint árfolyamának alakulása a héten (EUR/HUF)
Fotó: Reuters


Odor Tamás, a GlobalFX vezető elemzője az MNO-nak kiemelte, hogy a forint árfolyamában a 2-3 forintos napi elmozdulás teljesen normálisnak mondható a jelenlegi piaci helyzetben. A devizapiaci szakértő kiemelte, hogy a héten nem volt olyan esemény, mely a forint ellen hatott volna.

Ebben az évben először csökkent a központi kormányzat állampapírokban megtestesült adóssága – ez olvasható ki a Magyar Nemzeti Bank pénteken megjelent legfrissebb statisztikai adataiból.

„Jelenleg nincs, ami rontaná a forint árfolyamát: nem folynak az IMF-tárgyalások – a Nemzetközi Valutaalap képviselői szeptemberben térnek vissza –, nem volt olyan nyilatkozat, mely elmozdíthatta volna a kurzust, továbbá nem történt olyan horderejű esemény, mely a forint ellen hatott volna” – emelte ki az elemző.

Újabb sikeres aukciók

Az ÁKK kedden közel kétszeres túljegyzés és csökkenő hozam mellett értékesített 3 hónapos diszkont-kincstárjegyet, csütörtökön pedig három-négyszeres túljegyzésre, jelentős aukcióshozam-csökkenéssel 3, 5 és 10 éves kötvényeket.

Az Államadósság Kezelő Központ heti kincstárjegy-aukciói

3 hónapos 3 éves
5 éves 10 éves
Meghirdetett / elfogadott mennyiség (Mrd Ft)
Beérkezett ajánlat (Mrd Ft)
Korábbi átlaghozam (%)
A heti aukción kialakult átlaghozam (%)
45 / 45
84,771
6,87
6,85
20 / 30
60,952
7,36
6,84
15 / 22,5
52,400
7,53
7,09
10 / 15
37,914
7,61
7,33

A csütörtöki sikeres államkötvény-aukciót a forint is megérezte: változatlan EUR/USD árfolyam mellett közel 1 forintot erősödött. Odor kiemelte, hogy a magyar fizetőeszköz mellett régiós szinten még a zloty az, amely kifejezetten jól teljesített az elmúlt időszakban. Az elemző szerint túlzóak azok a prognózisok, melyek 250-260 forintos – vagy éppen 310 forintos – eurót vizionálnak: „Nagy csodákra nem kell számítani, jelenleg a 275-285 forintos euró tűnik reálisnak a forint számára.”

Csodákra várva

Többen azt várják az IMF-megállapodástól, hogy akár jelentősen is csökkenthetők vele az állampapírok hozamai – az államadósság finanszírozásának költségei. Gabler Gergely, az Equilor szenior elemzője szerint akár 100-150 bázisponttal is lejjebb mehetnének a hozamszintek. Odor hangsúlyozta, hogy az IMF „biztos hoz majd nagy csodákat”, de szerinte „brutális” mértékben nem mérséklődnek majd a hozamok.

A Nemzetközi Valutaalap az EU-partnerekkel együtt konstruktív eszmecserét folytatott Magyarországon, és a párbeszéd folytatódik – közölte korábban az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatóhelyettese, David Hawley.

A tárgyalások megindulásának egy olyan hozadéka már volt az elemzők szerint, hogy elriasztotta a „shortosokat”. Ez annyit tesz, hogy kevesebben spekulálnak a forint gyengülésére.

„Ezt nem tudhatjuk biztosan. A piaci eufória képes csodákra, de én több lábát nem látom ennek az asztalnak, csak magát az asztallapot látom, melyen tárgyalunk” – mondta az elemző. Véleménye szerint az ideális a négy százalék körüli hozamszint lenne, de jelenleg a „hat százalék alatti szinteknek már örülni lehetne”.

„Verbális intervenciók”

Az Európai Központi Banknál (EKB) úgy fest, belátták, hogy nagyobb mértékben kell szerepet vállalni az európai adósságválság elleni küzdelemben. Konkrétumok ugyan még nincsenek, de mind Christian Noyer, az EKB kormányzótanácsának tagja, mind pedig Mario Draghi, a szervezet elnöke nyilatkozatában utalt rá, hogy az EKB kész felújítani a kötvényvásárlási programját. Ez ugyan egyelőre édeskevés arra, hogy letörje az elszállóban lévő spanyol kötvényhozamokat, de az euró árfolyamát ilyen „verbális intervenciókkal” legalább szinten tartja az euróövezeti jegybank.

Fennmaradhat az euróövezet

Az EKB kész leszorítani az egyes euróövezeti országok állampapírjait terhelő túlzottan magas kockázati felárakat. Az európai intézményi kötvénybefektetők csaknem kétharmada bízik abban, hogy az adósságválsággal küszködő euróövezet fennmarad jelenlegi formájában – közölte legújabb felmérésének eredményeit ismertetve kedden Londonban a Fitch Ratings.

A görögök mentik a menthetőt


Az euróválságtól való félelmükben több milliárd eurót mentettek már külföldre a görög milliomosok. Az államosított ATE Bank egykori vezérének vagyonakciója azonban még Görögországban is kiverte a biztosítékot.

Spanyolország nemzetközi segítségre szorul


A spanyol kormány jelenleg azt próbálja elérni, hogy az európai mentőalapok vásároljanak az ország állampapírjaiból, így elérve a hozamcsökkenést, s a későbbiekben akár az EKB is vásárolhatna a spanyol kötvényekből. Külső támogatást eddig nem kértek – Gabler Gergely, az Equilor szenior elemzője szerint ennek presztízsokai is vannak. Eddig csak a bankszektor megmentéséhez kértek külső segítséget, melyet az Eurócsoport jóvá is hagyott, 100 milliárd euróig.