Az IMF/EU-tárgyalásoktól függ az alapkamat mértéke?

PR

2012. április 23., hétfő 10:45, frissítve: hétfő 12:19

AZ IMF/EU-tárgyalások eredményétől függhet, hogy hogyan változik a jegybanki alapkamat – vélekedtek londoni elemzők, akik keddre kamattartást valószínűsítenek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részéről.
Mint megírtuk, a jegybanki alapkamat 7,00 százalékos szinten tartását várják a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának jövő keddi ülésén az elemzők a Reuters hírügynökség csütörtökön ismertetett felmérése szerint.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa mindenképpen megvárja a kamatcsökkentéssel az IMF/EU-tárgyalások eredményét – vélekedtek az MNB pénzügy-politikai testületének keddi kamatdöntő ülése előtt londoni felzárkózó piaci elemzők. Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy City-beli házak – Morgan Stanley, 4cast, Barclays Capital, Bank of America Merrill Lynch, JP Morgan, Goldman Sachs – szakértői keddre egyöntetűen kamattartást valószínűsítenek, de az előrejelzések között van olyan is, amely szerint az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatos lassú haladás miatt az MNB később a jelenlegi 7,00 százalékos alapkamat emelésére is kényszerülhet.

Ezt a véleményt a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői fogalmazták meg hétfői prognózisukban. A GS szerint a nagyon magas külső finanszírozási igény, a nagy adósságállomány és a gazdaságpolitika „alacsony szintű hitelessége” miatt továbbra is az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy megszületik az egyezség a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val egy új finanszírozási csomagról.

A Goldman Sachs londoni elemzői azt is jósolják azonban, hogy – tekintettel a lassú haladásra és a kormány „vonakodására” attól, hogy elkötelezze magát egy új program mellett – az MNB idén 1,00 százalékpontnyi kamatemelésre kényszerül a forint támogatása és a tőkemenekítés kockázatának csökkentése végett. A Goldman Sachs elemzői szerint a monetáris tanács keddi ülésén is azért valószínűtlen a kamatemelés, mert az IMF/EU-tárgyalások megkezdése ügyében elért eddigi csekély előrelépés ellenére a forintpiac, valamint a külső és a belső finanszírozás kockázati környezete csak kismértékben romlott. A ház szerint ugyanakkor a magyar szuverén törlesztéskockázatra kínált biztosítási tranzakciók (CDS) magas árazása, a gyenge forint és a „továbbra is nagyon magas” finanszírozási költségek miatt kamatcsökkentés sem várható a keddi ülésen.

Fokozatos lehet az enyhítés

A ház hétfői előrejelzése szerint az MNB csak akkor kezd kamatcsökkentésbe, amikor már megvan az új IMF/EU-finanszírozási megállapodás, és az enyhítés várhatóan ezután is csak fokozatos lesz, mivel a forintra nehezedő nyomás és az IMF/EU-program végrehajtásának potenciális kockázatai óvatossá teszik a monetáris tanácsot. A Goldman Sachs londoni elemzői azt jósolják, hogy az előkészítő megbeszélések késedelmei és a várhatóan nehéz hivatalos tárgyalások miatt az új megállapodás aláírásának lehetséges legkorábbi ideje a harmadik negyedév közepe, ami „nagyon közel lesz” a harmadik és negyedik negyedévi küladósság-törlesztési kötelezettségek tetőzéséhez.

A GS szakértői közölték: az idei 1,00 százalékpontos MNB-kamatemelésre vonatkozó előrejelzésüket is arra alapozzák, hogy a tárgyalások késése az új megállapodás aláírásának lehetséges időpontját egyre közelebb tolja a külső törlesztési kötelezettségek harmadik–negyedik negyedévi megugrásához, és ez a ház szerint újabb forintgyengülési hullámot okozhat, ami kamatemelésre kényszerítheti az MNB-t. A GS jelenlegi előrejelzése az, hogy a megállapodás aláírása után az MNB ezt a kamatemelést fogja visszafordítani, vagyis 2012 végére a jelenlegi 7,00 százalékra süllyedhet vissza az alapkamat. A cég prognózisa szerint ezt 2013-ban további 1,50 százalékpontnyi kamatcsökkentés követheti.

3,5 százalékra lassul az infláció

Ettől eltérő kamatpályát vázoltak fel előrejelzésükben a JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó térségi elemzői, akik szintén változatlan kamatot jósolnak a keddi monetáris tanácsi ülésre, viszont később sem számolnak MNB-kamatemeléssel. A JP Morgan szakértőinek várakozása szerint a magyar jegybank valószínűleg az IMF/EU-egyezmény véglegesítéséig „az oldalvonalon marad”. Az infláció jóval a 3 százalékos éves célszint felett jár, ám ezt jórészt az adóemelések erősödő átszűrődése okozza, amelyre az MNB-nek nincs pénzügy-politikai befolyása – fejtegették prognózisukban a JP Morgan londoni elemzői.

A ház várakozása szerint az éves összevetésű magyarországi infláció jövőre 3,5 százalékra lassul, mivel az adóemelések hatása addigra kikerül az összehasonlításból, emellett a magyar gazdaságban érvényesülő kibocsátási rés továbbra is negatív marad. A JP Morgan londoni elemzőinek alapeseti forgatókönyve továbbra is az, hogy az MNB az idei második félévben 1,00 százalékponttal csökkenti alapkamatát. A cég szakértői közölték ugyanakkor azt is, hogy ha az év közepéig nem jön létre az IMF/EU-megállapodás, akkor visszafoghatják kamatcsökkentési előrejelzésüket.

Akadályok a kamatemelés előtt

A Morgan Stanley bankcsoport londoni felzárkózó térségi elemzőinek előrejelzése szerint lehetséges, hogy a keddi monetáris tanácsi ülésen kamatemelési és kamatcsökkentési javaslat egyaránt felmerül, de a ház azzal számol, hogy az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatos jelenlegi „patthelyzetben” a magyar jegybank egyelőre a kivárás mellett dönt. A Morgan Stanley elemzői szerint amíg nincs készenléti megállapodás formáját öltő védőháló, addig nem kerülhet szóba kamatcsökkentés.

A cég szerint ugyanakkor a kamatemelés előtti akadályok is meglehetősen magasak: a Morgan Stanley londoni szakértői szerint ehhez az kellene, hogy az euró forintárfolyama ismét „tesztelje” a legutóbbi magasságokat. A cég alapeseti forgatókönyve szerint az MNB a következő hónapokban nem módosítja kamatszintjét, és az év későbbi szakaszában fél százalékpontos csökkentést hajt végre, feltéve hogy a nyár végéig létrejön az IMF/EU-megállapodás.

Ismert, március 27-én öten szavaztak a jegybanki alapkamat 7 százalékon tartására a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának ülésén, egy tag voksolt 25 bázispontos kamatcsökkentésre, a jegybank egyik alelnöke pedig 25 bázispontos kamatemelésre.

Forrás: MTI