Az importra figyel a kínai vezetés

WL

2012. május 2., szerda 12:14

A kínai vezetés a korábbinál is jobban törekszik majd az import fellendítésére, hogy külkereskedelmét egyensúlyba hozza – áll a kormány által kiadott közleményben.

A központ elsősorban a fejlett technológiai berendezések, alkatrészek és nyersanyagok behozatalának fokozását tekinti az importszerkezet javításának, de párhuzamosan a fogyasztási cikkek importját is fellendítenék – derül ki közleményből. A jövőben emellett az import népszerűsítésére is több pénzt különítenek el a külkereskedelem fejlesztését szolgáló alapból, a kormány által támogatott cikkeket pedig kamattámogatással segítik majd. A központi vezetés a fejlődő országokból való behozatal fokozását is kiemelt fontosságúként említi.

A közlemény szerint egyes importcikkek vámját is csökkentik majd, ez elsősorban a nyersanyagokat és a mindennapi életben használt árucikkeket érinti majd, folytatva az év elején megkezdett vámcsökkentést.

A behozatal bővítése a technológiai innováció felgyorsításában, az emberek életszínvonalának növelésében és a kereskedelmi ellentétek csökkentésében segít – állítja a vezetés. Az import növelése a kínai vezetés belföldi kereslet fellendítésére irányuló terveiben is fontos szerepet játszik, segítheti a gazdasági szerkezet átalakítását, és ellensúlyozhatja az exportpiacok gyengeségének hatásait, valamint fellendíti a versenyt a belföldi piacon – vélik a gazdaságelemzők.

Forrás: MTI