Euróválság

Borúsan látja a jövőt az EKB

KG, 2012. június 14., csütörtök 15:03
Az Európai Központi Bank (EKB) szerint borúsak a gazdasági növekedés kilátásai az euróövezetben, de drámai romlástól nem kell tartani, és inflációs veszély sincs.

Az euróövezet központi bankja csütörtökön közzétett havi bulletinjében rámutat, hogy az ismét fellángoló adósságválság okozta bizonytalanság gyengíti a bizalmat, rontja a gazdasági klímát és növeli a növekedési kockázatokat.

A New York-i Egyetem világszerte ismert közgazdaságtan-professzora, Nouriel Roubini szerint az euró leértékelésével, adócsökkentéssel és béremeléssel kellene beindítani az euróövezet gazdaságát. Bővebben>>>
Az EKB továbbra is azzal számol, hogy az euróövezet az idén enyhe recesszió elé néz. A belföldi össztermék (GDP) 0,1 százalékkal csökken, és csak 2013-ban kezd élénkülni a konjunktúra, de a növekedés mértéke legfeljebb egy százalék lesz a három hónappal korábban prognosztizált 1,1 százalék helyett.

Inflációs veszély nincsen

Nagyobb inflációs veszélyt nem lát a bank. Noha a fogyasztói árak az idén a kétszázalékos inflációs célnál valamivel nagyobb mértékben emelkednek, jövőre 1,6 százalékra csökken az áremelkedés üteme.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölt magyarországi adatokat: az áprilisi 5,7 százalékról 5,3 százalékra lassult az éves infláció májusban, míg az áprilisi adathoz viszonyítva a fogyasztói árak 0,2 százalékkal csökkentek. Bővebben>>>
Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása