Az euróövezet központi bankja csütörtökön közzétett havi bulletinjében rámutat, hogy az ismét fellángoló adósságválság okozta bizonytalanság gyengíti a bizalmat, rontja a gazdasági klímát és növeli a növekedési kockázatokat.

A New York-i Egyetem világszerte ismert közgazdaságtan-professzora, Nouriel Roubini szerint az euró leértékelésével, adócsökkentéssel és béremeléssel kellene beindítani az euróövezet gazdaságát. Bővebben>>>
Az EKB továbbra is azzal számol, hogy az euróövezet az idén enyhe recesszió elé néz. A belföldi össztermék (GDP) 0,1 százalékkal csökken, és csak 2013-ban kezd élénkülni a konjunktúra, de a növekedés mértéke legfeljebb egy százalék lesz a három hónappal korábban prognosztizált 1,1 százalék helyett.

Inflációs veszély nincsen

Nagyobb inflációs veszélyt nem lát a bank. Noha a fogyasztói árak az idén a kétszázalékos inflációs célnál valamivel nagyobb mértékben emelkednek, jövőre 1,6 százalékra csökken az áremelkedés üteme.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölt magyarországi adatokat: az áprilisi 5,7 százalékról 5,3 százalékra lassult az éves infláció májusban, míg az áprilisi adathoz viszonyítva a fogyasztói árak 0,2 százalékkal csökkentek. Bővebben>>>