Budapest a világ élmezőnyében

BL

2012. május 24., csütörtök 14:48

Budapest a 11. legkedveltebb konferencia-helyszín a világon a Nemzetközi Konferenciák Szövetsége (ICCA) frissen publikált, 2011. évi előzetes statisztikai összefoglalója szerint, a szervezet kritériumainak megfelelő nemzetközi rendezvények száma alapján – ismertette a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) csütörtökön.

A közlemény szerint Budapest olyan jelentős kongresszusi helyszíneket is maga mögé utasított, mint a 14. helyen szereplő Prága vagy a 17. helyen álló Brüsszel. Az ICCA 2011. évi ranglistáján Bécs lett az aranyérmes, a második helyen Párizs, míg a harmadik helyen Barcelona végzett.

Budapesten az elmúlt évben 108, a szervezet kritériumainak megfelelő konferenciát rendeztek – éppen annyit, mint 2008-ban –, amellyel hét helyezést tudott előrelépni a világranglistán a 2010. évi eredményéhez képest. A nemzetközi konferenciák számára vonatkozó adatokat a Magyar Turizmus Zrt. Magyar Kongresszusi Igazgatósága gyűjti negyedéves gyakorisággal, több száz hazai szolgáltató segítségével – jegyzik meg a közleményben.

Az igazgatóság honlapján közzétett tájékoztató szerint 2011-ben Magyarországon összesen 602 nemzetközi konferenciát rendeztek, ezeken több mint 125 ezren vettek részt. Az egy évvel korábbihoz képest a megrendezett konferenciák száma 12,1 százalékkal nőtt. A hivatásturisztikai piac szerkezetét tekintve továbbra is erősen Budapest központú. A legnépszerűbb vidéki helyszínek között Gödöllő, Szeged, Pécs, Debrecen, valamint az előző évhez hasonlóan Eger, Sopron és számos Balaton-parti település szerepelt.

A nemzetközi konferenciák többségének 2011-ben is a szállodák szolgáltak helyszínül. Ez, valamint az egyetemekre és a tudományos intézetekre jutó arány szinte pontosan azonos a 2010-es év értékeivel. A vizsgált időszakban összesen 2069 napnyi nemzetközi konferencia zajlott Magyarországon, melyek átlagosan 3,4 napig tartottak.

Forrás: MTI