Cannes: megvan a fesztivál nyitófilmje

Son

2012. március 9., péntek 12:47, frissítve: péntek 12:59

Wes Anderson amerikai rendező új filmjével, a Moonrise Kingdom című alkotással nyílik meg május 16-án a 65. cannes-i filmfesztivál.

Wes Anderson filmje a cannes-i bemutatóval egy napon kerül a mozikba Franciaországban. Az Egyesült Államokban csak május 25-től vetítik a filmszínházak.

A 42 éves rendező-producer nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Tenenbaum, a háziátok, A fantasztikus Róka úr vagy a Tintahal és a bálna. Wes Anderson a Moonrise Kingdom forgatókönyvét Roman Coppolával, Francis Ford Coppola fiával közösen jegyzi. A két kisgyerek szokatlan szerelméről szóló film neves szereposztást kínál: Edward Norton, Bruce Willis, Bill Murray, Frances McDormand, Tilda Swinton és Jason Schwartzman is feltűnik a vásznon. A stáb az Egyesült Államok északkeleti részén, New England egy szigetén forgatott.

A  cannes-i fesztivál nemzetközi zsűrijét idén, hosszú idő után európai filmalkotó, Nanni Moretti vezeti, aki több szálon is kapcsolódik a mustrához. Az olasz rendező korábban már hat filmjével is szerepelt Cannes-ban. A fiú szobája című munkájával 2001-ben elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Pálmát, tavaly pedig a Van pápánk! című alkotását vetítették Cannesban. Moretti az 50. fesztiválon, 1997-ben már tagja volt a zsűrinek.

A cannes-i filmfesztivál idei hivatalos plakátjával az ötven évvel ezelőtt elhunyt színésznő és szexszimbólum, Marilyn Monroe előtt tiszteleg. A plakátot a francia Bronx reklámügynökség tervezte Otto L. Bettmann fotóját alapul véve.

Fotó: Filmtett