Ciprust ölelgeti a nagy pénzügyi trió

BuL, 2012. június 27., szerda 18:14, frissítve: szerda 18:57
Az Európai Unió kész megállapodni Ciprussal a pénzügyi mentőcsomagról – derült ki az euróövezeti pénzügyminiszterek szerdai közös nyilatkozatából.

A szakminiszterek (Eurócsoport) szerdán telekonferenciát tartottak a ciprusi kérésről. Az ezt követően kiadott dokumentum szerint egyetértenek Ciprus azon értékelésével, hogy a szigetországnak nemzetközi pénzügyi támogatásra van szüksége a gazdasági válság hatásainak enyhítése érdekében, és készek megállapodni egy ilyen programról Nicosiával. A programról az Európai Bizottság tárgyal majd Ciprussal, de az Európai Központi Bankot (EKB) és a Nemzetközi Valutalapot (IMF) is bevonják az egyeztetésekbe. Külön üdvözölték a miniszterek, hogy Ciprus az IMF-hez is segítségért fordult.

Euróövezeti pénzügyi szakértők korábban már tudták, akár 10 milliárd euróra is szüksége lehet Ciprusnak, hogy talpra állítsa ingatag helyzetben lévő bankjait és teljesíteni tudja fizetési kötelezettségeit. A szigetország hétfőn fordult segítségért uniós mentőalapokhoz, hogy felszínen tartsa gazdaságát, miután nem sikerült gyorshitelt kapnia Kínától, és egyelőre Oroszország is vonakodik megfejelni a tavaly ősszel folyósított 2,5 milliárd eurós kölcsönt. „Tragikus egybeesés, hogy Ciprus július 1-jén veszi át az unió soros elnöki tisztségét” – mondta Jiannakisz Omiru, a parlament elnöke.

Az IMF vezérigazgatója közben azt közölte: a pénzügyi szervezet, „amint lehet”, delegációt küld Ciprusra, hogy felmérjék a kormány igényeit, és kidolgozzanak egy programot, ami segít talpra állítani a gazdaságot. A nemzetközi szervezetek értékelése alapján az euróövezeti országok „átfogó kiigazítási programot” állítanak majd össze a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében, különös tekintettel a súlyos kihívásokkal terhelt nemzetközi környezetre és a pénzügyi piacokon mutatkozó zavarok nemzetközi terjedésének hatásaira – áll az euróövezeti pénzügyminiszterek nyilatkozatában. A Ciprusnak nyújtandó támogatás értéke korábbi közlés szerint 10 milliárd euró körül lehet. A mentőcsomagot az euróövezeti stabilitási mechanizmusból finanszírozzák majd.

Ciprus esetében egyébként „viszonylag kis összegről” lenne szó, eddig kérdéses volt, hogy az IMF egyáltalán beszáll-e Írország, Portugália és Görögország után egy negyedik euróövezeti ország a finanszírozásába.

Spanyolországról

Közös nyilatkozatot adott ki az Eurócsoport Spanyolországról is. Ebben a miniszterek megerősítették, hogy a Madrid kérésére a bankszektor segítésére összeállítandó nemzetközi támogatási csomag nagysága az 51-62 milliárd eurós közvetlen tőkeszükséglet mellett egy „biztonsági többletrészt” is tartalmaz majd, de nem haladja meg a korábbi bejelentésekben jelzett 100 milliárd eurós felső határt.

A miniszteri csoport egyúttal megerősítette meggyőződését, hogy Madrid tartani fogja a túlzott államháztartási hiány miatti eljárással kapcsolatban tett vállalásait.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása