Csalódtak a befektetők

PR

2012. június 7., csütörtök 21:22

Az amerikai Federal Reserve kész további gazdaságösztönző lépéseket tenni, ha szaporodnának a pénzügyi problémák – fejtette ki a kongresszus bizottsági meghallgatásán a központi bank szerepét betöltő szervezet elnöke. Mindamellett Ben Bernanke nem igazán tett utalást további monetáris enyhítésre.

Ezt a befektetők csalódással vették tudomásul, a vezető amerikai tőzsdemutatók vissza is vettek korábbi növekményükből: a DJIA–30 index növekménye 0,67 százalék volt, nyitáskor még 0,97 százalékkal nőtt. Az S&P–500 index 0,46 százalékos emelkedésben volt, a napot 1,14 százalék plusszal kezdte. A NASDAQ Composite 0,31 százalék nyereséget mutatott, nyitáskor 0,94 százalék volt a növekménye.

Bernanke beszédében ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az európai adósságválság jelentős kockázat az Egyesült Államok gazdaságára és pénzügyi rendszerére nézve. A Fed-elnök mégsem ütött meg drámai hangot, inkább bizakodóan beszélt: az Európában tapasztalható nehézségek ellenére egészen jól alakul az amerikai termékek európai exportja.

Angela Merkel csütörtökön kijelentette: költségvetési és politikai uniót kell létrehozni Európában, és ennek során a kétsebességes integráció elvét kell követni.

A valutauniók „könyörtelen logikája” azt diktálja, hogy az euróövezetnek bankunióra és szorosabb költségvetési integrációra van szüksége – mondta a BBC rádiónak a brit pénzügyminiszter, aki szerint a spanyol bankrendszer problémáit azonnal meg kell oldani.

Forrás: MTI