Csökkent a munkanélküliség Zalában

WL

2012. május 17., csütörtök 18:36

Tavaly óta 10 százalékkal, az elmúlt hónaphoz képest pedig 5 százalékkal csökkent a munkanélküliség Zala megyében – közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-vel.

Áprilisban 15 280 álláskeresőt tartottak nyilván a kirendeltségeken, az előző havinál 900-zal, az egy évvel korábbinál pedig 1,6 ezerrel kevesebbet. A csökkenés mértéke arányaiban Zalaszentgrót térségében volt legerőteljesebb, de – jelezve a balatoni szezon kezdetét – Keszthely körzetében is jelentősen mérséklődött az álláskeresők száma.

Az év negyedik hónapjában regisztrált 1638 új álláskereső 93 százaléka visszalépő, hatszázuknál fél évnél rövidebb idő telt el az utolsó jelentkezés óta. A álláskeresők több mint egynegyede a feldolgozóiparban, a szálláshely-szolgáltatásban, vagy a vendéglátásban dolgozott korábban.

A nyilvántartásból kikerülő 2480 álláskereső több mint 70 százaléka, 1800 munkavállaló tudott elhelyezkedni, közülük 700-an a közfoglalkoztatás keretében jutottak munkához.  

A hónap során a gazdálkodó szervezetek 2,1 ezer új állást jelentettek be, 400-zal többet, mint márciusban. A mezőgazdaság munkaerőigénye négyszeresére, míg a feldolgozóipari munkáltatóké másfélszeresére emelkedett.

Az előző hónapról áthúzódó álláslehetőségekkel együtt a hónap során 3,3 ezer betöltetlen munkahely volt a megyében, melyből április végén még 1,3 ezer volt érvényes.

Áprilisban a gazdaságilag aktív népesség 11,7 százaléka volt nyilvántartott álláskereső Zala egyében, míg egy évvel korábban a munkanélküliségi ráta elérte a 12,6 százalékot. A legnagyobb mértékben, 17 százalékról 10,8 százalékra Zalaszentgrót térségében csökkent tavaly óta az álláskeresők aránya.

A megyei átlagnál csak két térségben kedvezőtlenebb a mutató; a legmagasabb, 15,8 százalék Letenyén, Nagykanizsán pedig 14,6 százalék.

Forrás: MTI