Csörte a Közgázon: „megvédjük a magyar földet”

Kovács András

2012. április 12., csütörtök 20:01, frissítve: csütörtök 21:01

Tovább folytatódik a földbérleti program, és a kiértékelést követően újabb területeket hirdetünk meg – mondta el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott Tárcatükör című rendezvényen csütörtökön, ahol Gőgös Zoltánnal, az MSZP országgyűlési képviselőjével vitázott.

Egyetlen ország sem lehet virágzó, ha nincsen rendben a vidéke, a magyarság vidéken tudta átvészelni a nehéz időket – vélekedett  Fazekas. Úgy látja, a magyar vidék az elmúlt 15 évben olyan pályára került, amely nehéz örökséget hagyott a második Orbán-kormányra. Komoly váltás az, ami két éve megtörtént, amelynek üzenete egy változatos mezőgazdaság létrehozása, valamint hogy a vidéki települések versenyképesek legyenek a nagyvárosokkal – hangsúlyozta a politikus.

2010-ben a mezőgazdaság valamennyi ágazata válságban volt, így egy komplex cselekvési terv mentén haladtunk – tette hozzá. Fazekas szerint a multik által termelt árukkal szemben a közvetlen értékesítés segíthet. „Ki kell vonni a forgalomból a gyenge minőségű élelmiszereket.” Valamennyi területen dolgozunk, hogy kialakuljon egy olyan pezsgés, ami elősegítheti a fölemelkedést – mondta a miniszter.

Ront az egykulcsos adó?

Gőgös szerint az valóban igaz, hogy fejlett mezőgazdaság nélkül nem lehet sikeres ország, de az összes problémát nem lehet az agráriumra helyezni. Látni kell, hogy az agrártámogatások 80 százaléka uniós forrásból érkezik, így ehhez kell igazodni – tette hozzá a szocialista politikus. A Gyurcsány- és a Bajnai-kormány volt államtitkára úgy látja, a korábbi vidékfejlesztési programok jók voltak, amelyeket végig kellett volna vinni.

Az MSZP képviselője elmondta, hogy folytatni kéne az állattenyésztési rekonstrukciós programot, így el lehetne érni a holland és a dán telepek minőségét. A magyar belső piacot csak akkor tudjuk kielégíteni, ha egyben fejlesztjük az exportot – tette hozzá. Szerinte a belső fogyasztás helyzetét rontja az egykulcsos adó is, mivel a szegényebbek kevesebbet, míg a jobb módúak egy bizonyos szintnél nem tudnak többet fogyasztani.

Minőségi export kell

A VM első embere rámutatott arra, hogy szakítottak a nagyobb gazdaságok támogatásával. Csak aktív munkával lehet visszatérni a korábbi agrárpiacokra, és rendkívül fontos a minőségi termékek exportálása – tette hozzá. Ha több százezeren visszatérnek arra, hogy bizonyos termékeket saját maguk termeljenek meg, akkor nem lesz szükség importra – vélekedett Fazekas.

Gőgös szerint lehet több munkát csinálni kapával és kaszával, de megélni nem lehet belőle. Kitörési pontnak nevezte az energetikai átalakítást, amelyet legfőképpen biomasszára lehetne építeni. Egyszeri és megismételhetetlen a tavalyi mezőgazdasági teljesítmény, például a gabonatermelés is feleakkora lesz idén – ismertette Gőgös.

---- Előnyben a helyi gazdák ----

„Újabb földeket hirdetünk meg”

Az MSZP képviselője a földbérleti pályázatok kapcsán elmondta, hogy a minisztérium nem figyelt megfelelően, mivel több esetben feltételezhetően a támogatásokra „hajtanak”. Szerinte a mostani hatalomhoz közel állók több esetben nyertek, de a kiírások teljesen mértékben a jogszabályoknak megfelelően történtek. „Figyelembe kellett volna venni, hogy akinek 2014 után nem lesz 100 hektár földje, az nem tudja teljesíteni a zöldítési feltételeket.”

Fazekas az elhangzottak kapcsán úgy vélekedett, hogy a szocialista kormányok idején „pesti spekulánsok és ügyvédek nyertek el jelentős területeket.” Az átlagos területméret, amit átadtunk, 15-20 hektár, általában helyi gazdák nyernek, persze vannak fiatal gazdálkodók, akik most kezdenek munkához – tette hozzá.

A VM első embere arra is felhívta a figyelmet, hogy meglehetősen kaotikus földnyilvántartást vettek át, aminek a rendbetétele megkezdődött. Olyan esetet is fölelevenített, hogy a Bükkben nulla forintos bérletet is elnyertek. „Ezt a programot végrehajtjuk, kiértékeljük és újabb földeket fogunk meghirdetni.” A miniszter rámutatott arra, hogy nem kell 100 hektár ahhoz, hogy valaki megfeleljen a zöldítési feltételeknek.

Nem indokolt

Gőgös szerint nincsen igaza Fazekasnak abban, hogy nem kell 100 hektár a zöldítési feltételekhez, mivel az Európai Unió várhatóan elfogadja majd az adott jogszabályt. Csak az kaphat uniós támogatást 2014 után, akinek 2011-ben egy hektár földje volt, így „sokan meg fognak majd lepődni”.

Fazekas úgy látja, azért kell alaposan megvitatni a földügyeket, hogy mindenki számára megfelelő megoldás szülessen. A zöld komponens kapcsán bízik a változásban, és ezen a területen még nagy viták lesznek. Ángyán József lemondását nem indokolta, a fő probléma, hogy az ágazat szereplői nem tudnak megszerveződni, így pont a fordítottja az igaz, amit a volt államtitkár a levelében állított – fogalmazott Fazekas. „Ahol föld van, ott vita lesz, nem lehet olyan konstrukciót találni, ahol ne lennének ellentétek.”

Vizsgálódunk

A magyar állam soha nem ismerheti el a zsebszerződéssel megszerzett tulajdont – jelentette be a miniszter. A megoldás érdekében létrehoztak egy olyan szervezetet, amely megvizsgálja, hogy ki milyen tevékenységet végez az adott területen – ismertette Fazekas. „Meg fogjuk védeni a nemzeti földvagyont, vizsgáljuk az uniós példákat.” 260 ezer hektár körüli földmennyiséget használnak a külföldiek a mostani állapotok szerint – mondta a VM vezetője.