Dávid Ilona lesz a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója

TK

2012. május 10., csütörtök 20:03, frissítve: csütörtök 20:11

Dávid Ilona, a GYSEV leköszönő vezérigazgatója lesz a MÁV Zrt. igazgatóságának elnöke péntektől – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön.

A közlemény szerint Dávid Ilona a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatói feladatait egyelőre megbízási jogviszony alapján látja el, az átmeneti időszakban díjazás nélkül. Az elnök-vezérigazgatói munkakört a GYSEV Zrt. közgyűlését követően töltheti be munkaviszony keretében. Elődje, Szarvas Ferenc közös megegyezéssel távozik a MÁV Zrt. éléről.

Az NFM hangsúlyozza, hogy a közösségi közlekedés teljes megújításában döntő fontosságú feladat a legnagyobb hazai vasúttársaság szervezeti átalakítása, ésszerűsítése, működési és gazdálkodási hatékonyságának növelése. A szaktárca a GYSEV Zrt. elmúlt két évének eredményei alapján alkalmasnak tartja Dávid Ilonát e kormányzati elvárások megfelelő képviseletére és teljesítésére – teszik hozzá.

Dávid Ilona a GYSEV Zrt. vezérigazgatói posztjáról a vállalat május 23-án esedékes közgyűlésén mond le. Támogató döntés esetén május 24-től megbízott vezérigazgatóként Kövesdi Szilárd gépészeti és pályavasúti üzletágvezető irányíthatja a regionális vasúttársaságot. Dávid Ilona ugyanakkor továbbra is a GYSEV Zrt. igazgatósági elnöke marad.

Az NFM április 28-án jelentette be, hogy Dávid Ilona lemond a GYSEV Zrt. vezérigazgatói posztjáról a vasúttársaság közgyűlésén. Dávid Ilona 2010 júliusa óta töltötte be a GYSEV Zrt. vezérigazgatói tisztségét.

A kormányszóvivői iroda április 20-án tudatta az MTI-vel, hogy Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója közös megegyezéssel 30 napon belül távozik a nemzeti vasúttársaság éléről. Közölték azt is, hogy május 1-jétől a közösségi közlekedés átalakításáért felelős kormánybiztos Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára.

Szarvas Ferenc 2010 augusztusa óta irányította a vasúttársaságot.

Forrás: MTI