Devizahitelezés miatt nyomoznak

WA

2012. április 24., kedd 04:54

Nyomozást indított az ügyészség a devizahiteleket nyújtó bankok ellen, hogy tisztázzák, adócsalást követtek-e el a pénzintézetek. Ilyen eljárásra eddig nem került sor. Eközben pertársaság alakult az OTP Bank ügyfeleiből is.
A Magyar Bankszövetség elnöksége – Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kérésére – hétfőn felkérte a szektor valamennyi tagját arra, hogy gyorsítsa fel az árfolyamgátra vonatkozó kérelmek befogadását. A lakáscélú jelzáloghitellel rendelkezők számára az eredetileg tervezett június 1. helyett május 2-án, a szabadfelhasználású jelzáloghitelesek számára pedig az eredetileg tervezett szeptember 1. helyett augusztus 1-jén nyissák meg az árfolyamgátas megoldáshoz való csatlakozás lehetőségét – kérte az elnökség.

Nyomozást indított az ügyészség a pénzintézetek devizaalapú hitelezését körülvevő visszásságok és az adócsalás megalapozott gyanújának tisztázása érdekében – értesítette a Magyar Nemzetet a bankok ellen feljelentést tevő Kásler Árpád.

A Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének (BAÉSZ) vezetője közölte, a nyomozás az összes Magyarországon működő pénzintézetet érinti, mivel mindegyikük hasonlóképpen járt el a devizahitelek nyújtásakor. A szakember szerint a bankok akkor követték el az adócsalást, amikor az adósoktól visszakapott pénzek egy részét nem adóköteles nyereségként könyvelték el.

A szakember szerint a közeljövőben több új eljárás is lesz a devizahitelezéssel kapcsolatban. Erre utal az is, hogy egyre több olyan pertársaság jön létre, amelyik kifejezetten egy bank ügyfeleit tömöríti. Vasárnap például a Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetségének első OTP-pertársasága tartotta meg alakuló ülését.

Három bank, két biztosító és egy pénzügyi szolgáltató ellen indulhat eljárás, mivel a PSZÁF újabb közérdekű pereket készít elő – írta múlt csütörtöki számában Magyar Nemzet. A felügyelet szóvivője azt közölte, három pénzintézetnél, két biztosítótársaságnál és egy pénzügyi vállalkozásnál merült fel, hogy a cégek jogellenes általános szerződési feltételeket használnak, vagy megállapodásaikban olyan kikötéseket szerepeltetnek, amelyek sértik például a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tiltó rendelkezéseket.

Forrás: Magyar Nemzet