Diákok ezrei állnak be kapálni

BL

2012. május 4., péntek 23:52

Eddig már húszezer kisdiák csatlakozott a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA által kezdeményezett és a Vidékfejlesztési Minisztérium által is támogatott „Vesd bele magad” elnevezésű akcióhoz – jelentette be pénteken a Vas megyei Gersekaráton Weisz Miklós, a szervezet társelnöke.

Az akcióban részt vevő gyerekek vállalták, hogy maguk gondozzák az ajándékba kapott magokból kikelő növényeket, elültetik, öntözik, gyomlálják és kapálják a zöldségeket, otthon vagy az iskola mintakertjében retket, borsót, hagymát termesztenek – mondta. Hozzátette: nagy öröm számukra, hogy kezdeményezésük a vártnál is nagyobb sikert aratott és ennyi érdeklődő kisdiák – köztük a gersekaráti iskolások – bekapcsolódott az akcióba.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta: a szaktárca folytatja a vidéki életmódot megismertető, népszerűsítő programokat, amelyek sorában először a „Vidék kaland” elnevezésűt említette, amelynek során városi gyerekek kóstolhattak bele egy hétig egy vidéki parasztgazdaság életébe. A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatja a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének kezdeményezését is, hiszen bizonyítottan sikeres az akciójuk.

Hasonlóan érdekes és sikeres a „Nyúlunk a munkáért” program, amelynek során egy vállalkozás ajánlotta fel, hogy nyulakat és takarmányt helyez ki falvakba – tette hozzá. V. Németh Zsolt bejelentette: hasonló program indul útjára a jövő héten, melynek során a minisztérium egyik háttérintézményének, kutatóintézetének segítségével őshonos baromfifajtákat helyeznek ki vidéki portákra.

Forrás: MTI