Ebből több előnyünk lehet, mint hátrányunk

2012. június 25., hétfő 17:10

Mozgó célpont az euró bevezetése – mondta el Domokos László. Az Állami Számvevőszék elnöke arról is beszélt, hogy Magyarország költségvetésének több előnye származhat a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval kötendő hitelmegállapodásból, mint hátránya.

Magyarország költségvetésének több előnye, mint hátránya származna a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval kötendő hitelmegállapodásból – fejtette ki a Dow Jones hírügynökségnek a Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. Domokos László úgy vélte, helyes döntés volt a kormány részéről, hogy a jövő évi költségvetés tervezésénél nem vett figyelembe semmilyen megállapodást az IMF-fel és az Európai Unióval. Az ÁSZ szerint – és a londoni elemzők szerint is – a 2013. évi költségvetési törvényjavaslatban jövőre tervezett 1,6 százalékos GDP-növekedés mellett tartható a 2,2 százalékos hiánycél.

A 2013-as költségvetési törvényjavaslatot hétfőn több bizottság is általános vitára alkalmasnak találta. A jövő évi büdzsé téma volt a a parlamentben is a napirend előtti felszólalások során. Orbán Viktor miniszterelnök egyébként arra utasította Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy tárcája még hétfő délután kezdje meg a Fidesz-frakcióban megfogalmazott, a munka világát érintő, a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot módosító indítványok konkrétumainak kidolgozását.

„Mozgó célpont”

Az ÁSZ elnöke kitért arra is, hogy nehéz lépés lenne most csatlakozni az euróövezethez, az euró bevezetése „mozgó célpont”. „Legnagyobb valószínűség szerint az euróövezet sem lenne nyitott Magyarország csatlakozására” – mondta Domokos László, hozzátéve, hogy a téma most bizalom kérdése. Az ÁSZ elnöke szerint a kérdést 8-10 év múlva lehet ismét mérlegelni, amikor a csatlakozás feltételei teljesülnek.

Nőtt a bizalom

Matolcsy György és Cséfalvay Zoltán szerint is azt bizonyítja az EU pénzügyminisztereinek pénteki döntése, hogy helyreállította Magyarország az államháztartás egyensúlyát és a hazánk iránti bizalom is nőtt – hangzott el hétfőn az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának ülésén. Az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) június 22-én érvénytelenítette a Magyarországnak szánt kohéziós források felfüggesztéséről szóló korábbi döntését.

Forrás: MTI