Egész vagyonokat menekítettek ki

NT

2012. július 25., szerda 05:00, frissítve: csütörtök 14:36

Összesen 280 milliárd dollárnyi adót spóroltak meg a gazdagok világszerte azzal, hogy körülbelül 32 ezer milliárd dollárra taksált vagyont mentettek ki offshore-cégekbe, illetve adóparadicsomokban nyitott titkos bankszámlákra – derül ki az Adóigazságossági Hálózat legfrissebb kimutatásából.

Döbbenetes adatokat tett közzé a világ legelismertebb, adóparadicsomokkal foglalkozó civil szervezete, az Adóigazságossági Hálózat (TJN), amely összesen 32 ezer milliárd dollár eltitkolt jövedelemről adott számot legújabb jelentésében. Erre a The Guardian című brit lap hívta fel a figyelmet.

A jelentés szerint a szóban forgó összegben ráadásul nem szerepelnek az ingatlanokban, jachtokban és nemesfémekben felhalmozott titkos megtakarítások. A szervezet vezetője, John Christensen kiugrott offshore-bankár, a jelentés készítője, James S. Henry pedig az egyik legnagyobb adótanácsadó cég, a McKinsey volt főközgazdásza, offshore-szakértő.

Magyarország – ellenpélda

Kinyíltak a pénzcsapok májusban: egy hónap leforgása alatt 7,7 milliárd forintot hoztak vissza az offshore-üzletemberek, a tavaly óta élő adóamnesztia-szabály így már 44 milliárdot vonzott haza Magyarországra. Az összeg az esztendő végére akár a százmilliárdot is elérheti.

Az adóparadicsomokba kimenekített pénzekkel összesen 320 milliárd dollár közpénzt nem fizettek be, az eltitkolt vagyon pedig megközelíti az Egyesült Államok és Japán teljes évi GDP-jét. John Christensen szerint az adóelkerülésben segédkező nagybankok között található a HSBC, a Citigroup, a Bank of America, a UBS és a Credit Suisse.

A jelentéshez a Világbank, az IMF, az ENSZ kereskedelmi szervezetének (UNCTAD) adatait használták fel, majd ezeket a számokat összevetették a tartalékvaluták és az arany iránti kereslet alakulásával, illetve privát bankári tanulmányokkal. A kutatás eredményeképpen azt találták, hogy – még szűken számolva is – 21 ezer milliárd dollárnyi be nem jelentett vagyonnal rendelkeztek a világ leggazdagabbjai 2010-ben.

Fotó: Magyar Nemzet


Az adat értelmezéséhez fontos megjegyezni, hogy mindez csak a leggazdagabb polgárok vagyona, azaz a világvállalatok ennél jóval nagyobb offshore-állománya ebben nem szerepel. A TJN összesen 139 ország adatait dolgozta fel, és már az 1970-es évek végétől figyelemmel kísérte a kimentett vagyonok alakulását.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatják.

Forrás: Magyar Nemzet