Revízió

Egyenként 139 milliót tettek vissza a kasszába

NT, 2012. augusztus 6., hétfő 12:36
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságához tartozó revizorok egyenként átlagosan 139 millió forintot tereltek vissza a költségvetésbe az elmúlt fél évben.

A NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának munkatársai az első fél évben 124 milliárd forint nettó adókülönbözetet tártak fel 46 ezer ellenőrzés keretében – áll a közleményben. Egy évvel ezelőtt a feltárt nettó adókülönbözet összege 93,3 milliárd forint volt.

A visszaigényelt összegek kiutalásának jogosságát vizsgálva a regionális adóhatóság a tavalyinál 10 százalékkal több (3275) kiutalás előtti adóellenőrzéssel 9 milliárd forint összegben akadályozta meg az államkassza megkárosítását. A tapasztalat szerint a jogosulatlan visszaigénylések 93 százaléka az általános forgalmi adót érintette. Az utólagos adóellenőrzések kétharmada a közelmúlt időszakára irányult, azaz jellemzően a 2009–2011. évekre benyújtott bevallásokban közölt adatoknak járt utána az adóhatóság.

Az adóhatóság az állampolgárok segítségét kéri a csalások visszaszorításához, és közleményében arra buzdít mindenkit, hogy kérjen az eladóktól számlát, és jelentse, ha valaki a kérést nem teljesíti.

A Magyar Nemzet korábban azt is megírta: kilenc polgárból egy, három vállalkozásból kettő tartozik kisebb-nagyobb összeggel az adóhivatalnak. A közadósság nagysága egy év alatt némileg mérséklődött, amiben nagy szerepe lehet annak, hogy a hatóság hetvenezerrel több végrehajtási intézkedést foganatosított.

Kinyíltak a pénzcsapok májusban: egy hónap leforgása alatt 7,7 milliárd forintot hoztak vissza az offshore-üzletemberek, a tavaly óta élő adóamnesztia-szabály így már 44 milliárdot vonzott haza. Az összeg az esztendő végére akár a százmilliárdot is elérheti.

Az év első felében mintegy 17 ezer helyszíni ellenőrzésen vizsgálta a főigazgatóság a fővárosi és Pest megyei vállalkozások adózási fegyelmét. A pénzügyőrökkel és járőrökkel kiegészült revizori csoportok a bizonylatadási kötelezettséget, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az áruk eredetét, a pénztárgépek üzemeltetését, továbbá a jövedéki termékekre vonatkozó szabályok betartását, valamint az adójegy, zárjegy meglétét is ellenőrizték.

A főigazgatóság az elmúlt fél évben közel 8,5 milliárd forint elkövetési értékben 200 büntetőfeljelentést tett, továbbá mintegy félszáz esetben élt a jogszabály által nyújtott új lehetőséggel: már a bűncselekmény gyanújának felmerülésekor jelzéssel fordult a nyomozó hatóságok felé. A büntetőfeljelentések 400 újonnan felmerült bűncselekmény feltárására irányultak, amelyen belül továbbra is az adócsalás súlya jelentős – áll a NAV a közleményében.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása