Egyetértenek a pénzügyminiszterek, 100 milliárdos feltőkésítés kell

MNO-NT

2011. október 22., szombat 17:14

Egyetértenek az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei uniós források szerint abban, hogy százmilliárd euró körüli nagyságrendű újratőkésítésre van szükség az európai bankágazatban az adósságválság biztonságos kezeléséhez.

A 27 tagállam pénzügyminiszterének Brüsszelben folyó tárgyalásairól kiszivárgott értesülések szerint elvi egyetértés született arról a keretrendszerről, amelynek alapján feltőkésítik az unióban tevékenykedő bankokat. Számos részletről azonban még folynak a tárgyalások.

Néhány tagállam (állítólag Spanyolország, Olaszország és Portugália) a beszámolók szerint még nem adta teljes hozzájárulását az összeghez sem, alacsonyabb mértékű tőkeemelést is elegendőnek tartanának. Helyszíni források megerősítették azt is, hogy az EU a kockázatos értékpapírok elégséges fedezetének minősülő, úgynevezett tőkemegfelelési mutató 9 százalékra növelésében gondolkodik.

A pénzügyi tárcavezetők az euróövezeti országok szűkebb körű, előző napi találkozója után ültek össze, hogy előkészítsék a vasárnapi állam- és kormányfői EU-értekezletet, amelynek fő célja egy átfogó, a piacok bizalmának visszaállítására képes intézkedéscsomag összeállítása.

A bankok tőkéjének további növelését az elmúlt hetekben elhangzott nyilatkozatok szerint immár gyakorlatilag elkerülhetetlen szükségszerűségként kezelik az EU-ban. Ennek fő oka a súlyosbodó adósságválság, illetve ahhoz kapcsolódóan az, hogy a pénzügyi piacok a megnövekedett terhelés miatt még mindig nem érzik eléggé biztonságosnak a bankok teherbíró-képességét.

Olyan témáról van szó ráadásul, amelynek közvetlen hatása van az euróövezeten kívüli EU-tagországokra is, annak ellenére, hogy az adósságválság viszonylagosan a zónában a legsúlyosabb. Ezért a 27-es körben a miniszterek kiemelten foglalkoztak ezzel a problémával.

A szombati találkozón emellett kitértek a tervezett intézkedéscsomag további elemeire is. Helyszíni források szerint immár egyértelműen kikerült a tárgyalt lehetőségek közül az a francia javaslat, hogy az unió jelenlegi pénzügyi stabilitási mechanizmusát (amely a nehéz helyzetbe került országok anyagi támogatására is használható) az Európai Központi Bank bevonásával pénzintézetté alakítsák.

Forrás: MTI