Egymás államkötvényeit vásárolják az ázsiai "nagyok"

WL

2012. május 4., péntek 12:14

A regionális együttműködés javítása, egymás valutáinak erősítése s a térségbeli befektetések ösztönzése érdekében egymás kötvényeinek fokozott vásárlásáról egyezett meg csütörtökön Kína, Japán és Dél-Korea.

A három jegybank kormányzója és a pénzügyminiszterek manilai találkozóján a világgazdaság bizonytalan helyzetét kiegyensúlyozandó és a háromoldalú gazdasági kapcsolatokat erősítendő a partnerek államkötvényeinek fokozatos vásárlásáról állapodtak meg. A szorosabb gazdasági kapcsolatok a teljes ázsiai GDP 70 százalékát adó három ország valutáját erősítik, s a bizalom fokozásával a térségbeli befektetéseket is ösztönzik.

Kína rendelkezik jelenleg a világ legnagyobb devizatartalékával, amely március végén 3,3 ezer milliárd dollárt tett ki. Japán 1,3 ezer milliárd dollárjával az ezüstérmes, Dél-Korea tartalékai 316 milliárd dollárra rúgnak, az ország ezzel hetedik a világon. Japán dél-koreai államkötvények vásárlását ígérte, miután eddig már 10 milliárd dollár értékű kínai papírt vett az idén.

A három ország évek óta fontolgatja egy háromoldalú szabadkereskedelmi megállapodás lefektetését, a konkrét tárgyalások azonban mind ez idáig nem kezdődtek el. Kína és Dél-Korea szerdán jelentette be, még ebben a hónapban megkezdi tárgyalásait egy kétoldalú megegyezésről, Japán reményei szerint a háromoldalú tárgyalások indítása sem várat már sokat magára.

Forrás: MTI