Egyre népszerűbb az adótrükközés

BL

2012. július 10., kedd 05:00

Csaknem ötezer adózó akadt fenn az előző fél évben a hatóság rostáján. Az érintettek úgy kérték vissza az államtól a tavalyi személyi jövedelemadójuk egy részét, hogy valójában nem illette meg őket ez a pénz. Ha az adó- és vámhivatal munkatársai nem szűrik ki ezeket a próbálkozásokat, összesen csaknem hétszázmillió forintot fizetett volna ki az állam jogosulatlanul a hibás adóbevallásokat beadóknak.

Az utóbbi esztendőkben mind nagyobb méreteket öltött a jogellenes visszaigénylés. Három évvel ezelőtt, 2009-ben 3700 személy összesen 450 milliós igénye bizonyult törvénysértőnek. Egy évre rá a jogszabályi feltételek hiánya miatt 5500 polgár együttesen 710 milliós követelésének teljesítését tagadta meg az adóhatóság, míg tavaly nyolcezren vártak hiába 1,1 milliárd forintot. Az idei féléves adatok tanúsága szerint a folyamat a 2012. esztendőben sem vesz új irányt.

Az idén – a tavalyi túlfizetések miatt – 1,3 millió polgár kért vissza pénzt a hivataltól, a visszaigényelt személyi jövedelemadó összege 61 milliárd forintot tett ki. A hatóság sok esetben csak előzetes vizsgálat után fizeti ki a polgároknak a kérelmezett jövedelemadót. Két évvel ezelőtt több mint 17 ezer ilyen eljárást folytatott le a hatóság, tavaly már a 25 ezret is meghaladta a kifizetést megelőző vizsgálatok száma. Az idén hat hónap alatt 16 500 efféle eljárást fejeztek be.

A teljes cikket a Magyar Nemzet keddi számában olvashatja.

Forrás: Magyar Nemzet