EKB: rendeződtek az MNB körüli aggályok + Videó

LM

2012. június 29., péntek 12:03, frissítve: péntek 15:15

Az Európai Központi Bank (EKB) szerint a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényre vonatkozó legutóbbi módosító javaslat rendezi az MNB függetlenségével kapcsolatos legfontosabb aggályokat.

Az EKB pénteken kiadott jogi szakvéleménye szerint „a tervezett módosítások arra utalnak, hogy a magyar kormány most készen áll az MNB intézményi függetlenségének tiszteletben tartására”. Az EKB „szoros figyelemmel” kíséri majd a magyar jegybank függetlenségének „gyakorlati betartását, és a továbbiakban is kapcsolatban marad a magyar kormánnyal”, hogy rendezzék a még nyitott kérdéseket.

A törvényjavaslat a jegybanki döntéshozó testületeket tekintve „teljes mértékben rendezi” a végrehajtási hatáskörök felosztására vonatkozó aggályokat, és „kielégítő módon rendezi” a monetáris tanács tagjainak felmentésével kapcsolatban felvetett kérdéseket – áll a dokumentumban.

Az MNB irányítási rendszerében javasolt változtatások célja az MNB „függetlenségének garantálása” – nyugtázta az EKB. „Ezen túlmenően az a kötelezettségvállalás, hogy a jelenlegi MNB-elnök hivatali ideje alatt a monetáris tanács tagjai létszámának növelésére nem kerül sor, rendezi az EKB azzal kapcsolatos azonnali aggályát, hogy a kérdésről az MNB-vel nem egyeztettek” – jegyezte meg szakvéleményében az EKB, hozzátéve, hogy ezen a területen „további fékek és egyensúlyok beiktatása” is „ajánlható”.

Ugyanakkor az EKB „továbbra is nyugtalanítónak tartja” a döntéshozó testületek tagjai javadalmazásának gyakori változtatásait. A rendezetlen kérdések közé tartozik továbbá az MNB elnöke helyettesítésének kérdése, illetve az elnök és az alelnökök által teendő eskü ügye is – áll az EKB honlapján közölt véleményben.

Elhárultak az akadályok

Varga Mihály nemzetközi tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az MNO-nak adott interjújában kifejtette: nem tart attól, hogy a tranzakciós adó kapcsán ismételten vitába bonyolódnánk az Európai Bizottsággal. Elmondta, hogy a jegybanktörvény július 12-i elfogadásával minden akadály elhárulhat az IMF-fel való tárgyalások megkezdése előtt.

A Nemzetközi Valutaalap csütörtökön közölte: elégedett a jegybank függetlenségének biztosításával, és a vonatkozó jogszabály parlamenti elfogadása után „kész tárgyalásokat kezdeni” a magyar kormánnyal a pénzügyi támogatásról.

Forrás: MTI