Életet menthet a halfogyasztás

TT, 2012. május 11., péntek 10:45
Kisebb a vastagbélrák kockázata azoknál, akik sok halat esznek – állapították meg kínai kutatók 41 korábbi tanulmány adatainak áttekintésével.

Elemzésükhöz egyebek közt az Egyesült Államokban, Norvégiában, Japánban és Finnországban készült vizsgálatok eredményeit használták fel.

Csie Liang és kollégái a témában 1990 és 2011 között készült, a halfogyasztás mennyiségét és a rákdiagnózisokat nyomon követő tanulmányokat gyűjtötték össze, ezek eredményeit összegezték.

A metaelemzés azt mutatta, hogy a rendszeres halfogyasztás 12 százalékkal csökkentette a vastagbélrák és 21 százalékkal a végbélrák kockázatát. Az összefüggés akkor is fennállt, amikor a tanulmányokban részt vevő emberek nemével, életkorával, alkoholfogyasztásával, családi történetével és más, a rák kialakulásában közrejátszó tényezőkkel korrigálták az adatokat.

A szerzők hangsúlyozták, hogy elemzésükben nem tettek különbséget a halfajták között, ahogy a halételek elkészítési módja szerint sem tudták vizsgálni a hatást. Tanulmányukat az American Journal of Medicine című szakfolyóiratban tették közzé.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
  1. 21:50
  2. 21:29
  3. 21:28
  4. 21:09
  5. 20:55
  6. 20:51
  7. 20:45
  8. 20:45
  9. 20:39
  10. 20:39
  11. 20:34
  12. 20:32
  13. 20:31
  14. 20:28
  15. 20:25
  16. 20:11
  17. 20:00
  18. 19:58
  19. 19:58
  20. 19:56
  21. 19:54
  22. 19:53
  23. 19:50
  24. 19:33
  25. 19:31
  26. 19:29
  27. 19:20
  28. 19:18
  29. 19:12
  30. 19:09
  31. 19:07
  32. 19:03
  33. 18:54
  34. 18:37
  35. 18:26
  36. 18:24
  37. 18:10
  38. 17:53
  39. 17:40
  40. 17:30
  41. 17:25
  42. 17:07
  43. 16:53
  44. 16:45
  45. 16:39
  46. 16:30
  47. 16:25
  48. 16:18
  49. 16:17
  50. 16:15
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása