Elkerüljük a kohéziós támogatások befagyasztását?

WA

2012. február 24., péntek 17:37

Magyarország hiteles költségvetési lépésekkel várhatóan elkerüli az uniós kohéziós támogatások Brüsszel által kilátásba helyezett befagyasztását, annál is inkább, mivel e támogatások megvonása jóval nagyobb terhet róna a magyar gazdaságra, mint a további takarékossági lépések – vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.
Olvassa el cikkünket az EB javaslatának hatásáról: a szakértők szerint a kohéziós pénzek befagyasztásának javaslata nem volt jelentős hatással az árfolyamra. „Verbális karate” zajlik az EU és a kormány között. Az idei forinterősödés mögött elemzők szerint a spekulánsok állhatnak.

A BNP Paribas bankcsoport felzárkózó térségi közgazdászai befektetők számára összeállított elemzésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az EU-támogatás fontossága a magyar gazdaságban növekedett a globális pénzügyi válság óta, tekintettel arra, hogy a befektetési ráta az utóbbi három-négy évben gyorsan csökken. A cég szakértőinek kimutatása szerint a magyar gazdaságban mérhető GDP-arányos befektetési ráta a válság kirobbanása előtti 22 százalékról 2011 végéig 17 százalékra esett, ami magyarázza a potenciális és a tényleges GDP-növekedés lassulását is.

A BNP Paribas elemzőinek számításai szerint ha Magyarország teljes egészében elesne az EU kohéziós támogatásaitól, az 2013–14-ben kumulatív alapon 0,85 százalékpont GDP-növekedési mínuszt jelentene, a befagyasztás elkerüléséhez szükséges pótlólagos költségvetési kiigazítások ugyanakkor a 2012–14-es időszakban is legfeljebb 0,25 százalékpontnyi növekedési veszteséggel járnának.

A csehek kiállnak mellettünk

Nehéz támogatni az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy részlegesen függesszék fel a Magyarországnak szánt jövőbeni kifizetéseket az Európai Unió kohéziós alapjából amiatt, hogy az ország nem tudta hatékonyan kezelni a túlzott deficitet – hangsúlyozta Petr Necas cseh miniszterelnök állásfoglalásában. A kormányfő a közlemény szerint olyan végső eszköznek tekinti a felfüggesztést, amely akkor alkalmazandó, ha valamely uniós tagállam túllépi a deficithatárt, és nem tesz megfelelő lépéseket a helyzet korrigálására. Necas meggyőződése szerint a magyar kormány tudatában van az európai szinten vállalt kötelezettségeinek, és megteszi a szükséges lépéseket, amelyek meggyőzik majd az Európai Bizottságot: Magyarország őszintén törekszik arra, hogy kielégítő haladást érjen el a költségvetési fegyelmet illetően.

„Magyarország őszintén törekszik arra, hogy kielégítő haladást érjen el a költségvetési fegyelmet illetően” – áll a nyilatkozatban. Necas úgy vélte: tekintettel a jelenlegi törékeny gazdasági helyzetre, a pénzpiacok érzékenységére és a javasolt intézkedés súlyos következményeire, a kohéziós alapból történő jövőbeni kifizetések felfüggesztését csak a „legnagyobb óvatossággal és igazságosan” szabad használni, és „minden tagállamot egyformán kell elbírálni”. „Felettébb szokatlan”, ha az Európai Bizottság a magyar költségvetési hiány „feltételezett jövőbeni fejlődésére” alapozza javaslatát – mutatott rá Necas.

A nyilatkozat szerint a cseh kormányfő behatóan tanulmányozta az ügy részleteit, és ennek alapján azt tartaná helyesnek, ha az Európai Bizottság – az ilyen súlyos lépések megtétele előtt, amelyek veszélyeztethetik egy tagállam hírnevét a pénzpiacokon – további politikától mentes szakmai elemzést készítene. „A Cseh Köztársaság miniszterelnöke azért azt ajánlja a tanácsnak, hogy az Európai Bizottságnak a kohéziós támogatások felfüggesztésére vonatkozó javaslatáról ne döntsön korábban, mintsem ismertek lennének a tanács újabb konkrét ajánlásai Magyarország számára a túlzott deficit kezelését illetően, és mielőtt tisztázottak lennének azok a feltételek, amelyek alapján ezt a döntést megszüntetik” – zárul az állásfoglalás, amelyet a cseh kormányfő honlapján is közzétettek.

Nagyon szokatlan döntésnek nevezte a Magyarországnak járó kohéziós EU-támogatások felfüggesztésének kilátásba helyezését Szájer József. Bővebben >>>

Forrás: MTI