Ennyi lesz a távközlési adó maximuma

WA

2012. május 24., csütörtök 12:21, frissítve: csütörtök 15:35

A távközlési adó maximuma az idén havi 400, illetve 1400 forint lehet az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságában, illetve a költségvetési és számvevőszéki bizottságában csütörtökön elfogadott módosító javaslat szerint.

Mindkét bizottság tagjai egyhangúlag fogadták el a gazdasági bizottság módosító javaslatát, amely szerint 2012-ben a hívószámról indított hívások, küldött üzenetek utáni fizetendő adó havi összege magánszemély előfizetőnél nem lehet több 400 forintnál, nem magánszemély esetén pedig 1400 forintnál.

A távközlési adót nem a telefonáló emberek fizetik majd, hanem a szolgáltatást nyújtó telekommunikációs cégek; „ez most az ő adójuk, ez most az ő terhük” – jelentette ki pénteken Selmeczi Gabriella, miután a parlament döntött a hívásonként és megkezdett percenként kétforintos telefonadó bevezetéséről.

Ismert, múlt hétfőn az utolsó pillanatban tolták rá a szolgáltatókra a távközlési adót. A három mobilcég még aznap közös közleményben tiltakozott a lépés ellen. Majd múlt szerdán a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone arra kérte az Országgyűlést, vegyék figyelembe az általuk javasolt módosításokat, ha elfogadják az új távközlési adót.

A jövő évi távközlési adó a korábban beterjesztettel azonos marad, így 2013-tól magánszemély esetén havi maximum 700, nem magánszemély esetén maximum havi 2500 forint.

Ugyancsak egyhangúlag fogadta el a két bizottság azt a módosító javaslatot, amely szerint a kiszámlázást követő második hónapban válik esedékessé a távközlési adó befizetése, azaz a júliusi számlát nem augusztusban, hanem szeptemberben kell befizetni.

A két bizottság elvetette Babák Mihály (Fidesz) módosító javaslatát, amelyben a képviselő azt javasolta, hogy az áfatörvény tegye lehetővé, hogy a kkv-szektorhoz tartozó vállalkozásoknál az alanyi adómentesség 5 millió forintról 6,5 millióra emelkedjen. Mivel a módosító javaslat megkapta az egyharmados támogatást, így az a plenáris ülés elé kerülhet.

A szocialista képviselők által benyújtott módosító javaslatokat a bizottságok elvetették, mivel azok még a képviselők szavazatainak egyharmadát sem kapták meg, így azok a plenáris ülés elé nem kerülnek.

Balog Ádám elmondta: a korábban elfogadott adómaximumokat – az előfizető személyétől függően hívószámonként havi 700, illetve 2500 forint – így csak az ágazati különadó megszűnését követően, 2013. január 1-jétől alkalmazzák.

A helyettes államtitkár a benyújtott módosítókkal kapcsolatosan kifejtette: a távközlési adó előkészítése során többször konzultáltak a távközlési társaságokkal, de a törvényjavaslat benyújtását követően is több javaslat érkezett a szolgáltatóktól. Ezeket a kormányzat komolyan megvizsgálta és a felvetések véleményezésére felkérte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot is. Mindezek alapján több szolgáltatói javaslatot is támogathatónak találtak.

Balog Ádám felhívta a figyelmet arra is, hogy a módosítások elfogadása esetén a távközlési szolgáltatók adóterhe enyhülne, ezáltal minimalizálhatják annak kockázatát, hogy a szolgáltatók az újonnan keletkező adóterhüket továbbhárítsák előfizetőikre.

Forrás: MTI