Erre számíthatunk, ha megállapodunk az IMF-fel

WA

2012. május 10., csütörtök 12:06, frissítve: csütörtök 14:38

A Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója szerint ha Magyarország megállapodik az EU/IMF-fel, szinte azonnal elindulhat a jegybanki kamatcsökkentés.

Forián Szabó Gergely az alapkezelő cég csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján mondta ezt, arra alapozva, hogy a nemzetközi intézményekkel való megállapodás után várhatóan erősödik a forint, és az állampapírok hozama is mérséklődne. Az EU-val és az IMF-fel való megállapodásra még hónapokig várni kell, a megállapodásra valószínűleg a harmadik negyedévben kerül sor – fűzte hozzá.

Az MTI kérdésére elmondta: a Brüsszelnek elküldött konvergenciaprogram alapján Magyarország várhatóan kikerül majd az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól. Az is segítheti a folyamatot, hogy a parlamentben várhatóan előrehozzák a nyár elejére a jövő évi költségvetés fő számairól szóló vitákat, és ez az IMF/EU tárgyalások szempontjából is kedvező lehet.

A befektetési igazgató elmondta: az utóbbi időben az eurózónában hol a spanyolországi események, hol a görög fejlemények borzolták a kedélyeket, jelenleg újból a görög események, nevezetesen a görög választások kimenetele került a figyelem fókuszába.

Elmondta: a görögországi választások után az EU/IMF-ellenes pártok megerősödtek, a „görög euró” egyre ingatagabb, és fel kell készülnie az Európai Központi Banknak (EKB) arra, hogy Görögország esetleg kilép az eurózónából, és újra bevezetik drachmát. „Valószínűleg erre vonatkozó forgatókönyvek is készülnek az EKB-ban” – mondta a befektetési szakértő.

Arról is szólt, hogy a spanyol gazdaság is ingatag lábakon áll, fel kell készülni arra, hogy az írországihoz hasonló hatalmas áresés következhet be a spanyol ingatlanpiacon. Elmondta: a spanyol gazdaság jelenleg nagyon legyengült állapotban van. Jelentős munkanélküliség terheli a folyamatokat, az ország a kötvényhozamokon áll vagy bukik, és elképzelhető, hogy mentőcsomagra lesz szüksége – fejtette ki Forián Szabó Gergely.

A Magyar Nemzet arról cikkezett, hogy már nemcsak a kijelentések, hanem a gyakorlat szintjén is mutatkozik annak a jele, hogy az európai változások nyomán a Nemzetközi Valutaalap  hitelpolitikája is legalább száznyolcvan fokos fordulat előtt áll. Szakemberek szerint az új fejlemények könnyíthetik Magyarország helyzetét is, és nagyobb mozgásteret adhatnak a kormány számára a közeljövőben remélhetőleg elinduló nemzetközi hiteltárgyalásokon, miután olyan politikai erők nyerték meg a görög és francia választásokat, amelyek a magyar kormányhoz hasonlóan elutasítják az egyoldalú kiadáscsökkentésre épülő válságkezelést.

Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn arról beszélt, hogy nagyjából a piaci várakozásoknak megfelelő, 3 éves elővigyázatossági, körülbelül 15 milliárd euró összegű megállapodást kellene kötnie Magyarországnak a Nemzetközi Valutalappal . Egyébként a londoni felzárkózó piaci elemzők múlt pénteki helyzetértékeléseikben szintén egyöntetűen 15 milliárd eurós IMF/EU-finanszírozási csomag jóváhagyását jósolták Magyarország számára, és egyetértettek abban is, hogy a megállapodás még mindig elérhető a harmadik negyedévben.

Forrás: MTI