Észak-Magyarország produkálta a legdinamikusabb fejlődést

PR

2012. augusztus 9., csütörtök 17:58, frissítve: csütörtök 17:58

Az elmúlt évben 10,4 százalékkal bővült a kereskedelmi szálláshelyek forgalma Észak-Magyarországon, ami a legdinamikusabb növekedés az ország kilenc turisztikai régiója közül – tájékoztatott a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője csütörtökön.

A vendégéjszakák számának növekedése jelentősen meghaladta az országosan mért 5,4 százalékos bővülést – közölte Hídvéginé Molnár Judit. A megelőző esztendőhöz képest 14,7 százalékkal több külföldi szállt meg a régióban, a belföldi vendégforgalom pedig 9,5 százalékkal nőtt. Mindennek nyomán 140 ezerrel, közel másfél millióra bővült a vendégéjszakák száma – tette hozzá.

A szakember elmondta: a 2007-től 2011-ig rendelkezésre álló adatok összevetése alapján a régió turizmusa jó állapotban vészelte át a gazdasági válság időszakát. Az ágazat folyamatos növekedést mutatott, és közel kétszer olyan gyors ütemben bővült a vendégéjszakák száma, mint az országban.

A tavalyi vendégéjszaka-számok alapján Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló vezeti a legnépszerűbb városok listáját – közölte a Magyar Turizmus Zrt. Becslések szerint legalább 5 százalékkal több turista érkezett a Balatonhoz idén az előszezonban, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A 2011-es adatok azt mutatják, hogy Észak-Magyarország a lengyelek körében a legkedveltebb, Lengyelországból jön a külföldiek 20 százaléka. Jelentős küldő ország még Németország, Szlovákia és Románia is. Az igazgatóság a kiugró eredmények megtartása, valamint további növelése érdekében több belföldi és külföldi rendezvényen, fesztiválon mutatkozik be idén is – mondta Hídvéginé Molnár Judit.

Egyre több a külföldi vendég

Júniusban tovább nőtt a külföldi, és tovább csökkent a belföldi kereslet a kereskedelmi szálláshelyeken – közölte a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön. Májusban 8,8 százalékkal több külföldi vendég 11 százalékkal több vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a belföldi vendégek száma ezzel szemben 4,4 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 1,8 százalékkal csökkent tavaly májushoz képest.

Forrás: MTI