Rio+20

Ezek szerepelnek majd a magyar prioritások között

NT, 2012. május 24., csütörtök 13:50
A víz, a fenntartható mezőgazdaság és az élelmiszer-biztonság kérdése is a magyar prioritások között lesz az ENSZ fenntartható fejlődési konferenciáján, amelyet június 20. és 22. között rendeznek Rio de Janeiróban.

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) csütörtöki ülésén Teplán István, a Nemzeti Környezetügyi Intézet (NeKI) megbízott főigazgatója tartott tájékoztatót a közelgő ENSZ konferenciáról, amelynek mottója "A jövő, amit akarunk".

A Rio+20 konferenciát hosszú előkészítés előzte meg – mondta a főigazgató, s egyben emlékeztetett arra, hogy 20 évvel ezelőtt ugyancsak Rio de Janeiróban rendeztek klímakonferenciát.

Kifejtette, hogy a magyar prioritások illeszkednek a konferencia két fő témájához, a gazdaság zöldítéséhez, valamint ahhoz a célhoz, hogy intézményi szintre emeljék az ENSZ Környezetvédelmi Programját, az UNEP-et (United Nations Environment Programme).

Elmondta, hogy a kormány várhatóan május 30-án tárgyal a magyar prioritásokat rögzítő határozatról, amely szerint a víz, a fenntartható mezőgazdaság, és az élelmiszerbiztonság kérdései mellett Magyarország az innovációt, a kis- és közepes vállalkozásokat, a megújuló energiát, a városfejlesztést, a közlekedést, a katasztrófák megelőzését és kezelését, illetve a nemzeti örökség védelmét is fókuszba helyezné.

Teplán István ismertette, hogy az ENSZ már elkészítette a záró dokumentum 300 oldalas tervezetét (zero draft), amelyhez kapcsolódóan az Európai Unió is megfogalmazta javaslatait. Megjegyezte: a gazdaság zöldítését illetően törésvonal látszik a fejlett és a fejlődő államok között, mivel utóbbiak többsége ellenzi ezt a célkitűzést.

A UNEP intézményesítését az Európai Unió és így Magyarország is támogatja, ám az Egyesült Államok – lévén választási év – várhatóan semmilyen, ezzel kapcsolatos kötelezettséget nem vállal – mondta a szakértő.

Szólt arról is, hogy egyelőre kérdéses a civil szféra bevonása az új szervezetbe. Elmondta: körvonalazódik egy olyan főbiztosi intézmény létrehozása - a magyar jövő nemzedékek országgyűlési biztosa poszt mintájára amelyhez közvetlenül fordulhatnak a civilek, és amely majd ajánlásokat fogalmaz meg.

Martényi Árpád, a civil oldal képviseletében kifogásolta, hogy az NGTT-nek nagy késéssel megküldött anyagokból nem rajzolódik ki teljesen egyértelműen a magyar álláspont, de jónak tartják, hogy felvetik a víz és a termőföld kérdését, mivel ezek stratégiai fontosságúak. Elmondta: úgy vélik, felül kell vizsgálni, hogy a világban állandó gazdasági növekedésre van-e szükség, mert ez a föld kirablásához vezet, és ezért a fenntartható fejlődés helyébe a fenntartható élet fogalmát kellene tenni.

A civilek egyben javasolták azt is, hogy már a legkisebb kortól fektessenek nagyobb hangsúlyt a környezettudatos nevelésre.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke, a munkavállalói oldal elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a magyar álláspont kialakításánál nem vette figyelembe a nagyobb érdekcsoportok véleményét. Kiemelte: a közös célok elérése mindaddig kudarcra van ítélve, míg a fejlett és fejlődő országok között ekkora törésvonal húzódik. Szerinte a világot mozgató tőke nem teszi lehetővé a fenntarthatatlan termelés megszüntetését, amíg az profitot termel.

Török Ádám közgazdász, az MTA tagja a tudományos oldal képviseletében azt hangsúlyozta, hogy amíg nincs igazi globális kormányzás, addig ez az ügy sem fog előrehaladni. Hozzátette, hogy a magyar álláspont fontos, ugyanakkor általában csak a 200 állam egyharmada veszi komolyan ha valamit tenni kell. Hangsúlyozta azt is, hogy a hosszabb távú célokat össze kell hangolni a rövid távú foglalkoztatási célokkal.

Vadász György, Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető társelnöke a munkaadói oldal elnöke elmondta: érdekeltek abban, hogy a gazdasági fejlődés fenntartható legyen. Kiemelte, hogy a zöld gazdaság, a foglalkoztatás, és gazdasági növekedés között kell összhangot találni, bár az elmúlt 20 évben nem tekintették ezt fontosnak.

Ennek ellenére támogatni kell a fenntartható és versenyképes, ipar, kereskedelem, és szolgáltatói szektor kiépítését.

Az egyházi oldal elnöke, Beran Ferenc pápai káplán elmondta: az egyházak fontosnak tartják a fenntartható fejlődést, de különbséget kell tenni az anyagi fejlődés, és a lelki fejlődés között. Hozzáfűzte: az ajándékba kapott természeti kincseket nem szabad elpazarolni, de sajnos a profitmaximalizálás ebbe az irányba hat.

Az NGTT ülésén második napirendi pontként Kis Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztérium (EMMI) helyettes államtitkára a felsőoktatás stratégiai kérdéseiről tartott tájékoztatót. Elmondta: jelenleg egyeztetik azt az ágazati dokumentumot, amely a magyar felsőoktatás fejlesztési irányairól szól, ezzel párhuzamosan pedig zajlik a négyéves fejlesztési tervek elkészítése a felsőoktatási intézményekben.

Ezek szintéziséből alkotják meg a felsőoktatási intézmények középtávú stratégiáját, amely szeptemberben kerülhet a kormány elé, és amely megjelöli, hogy hol szükséges átalakítani a felsőoktatást.

Kis Norbert kifejtette, hogy a felsőoktatás átalakítását fiskális, társadalmi és versenyképességi kényszerek indokolják. Ezért többek között meg kell újítani a stratégiai tervezési rendszert, emellett gazdaság-centrikus tervezésre, minőségvédelemre és minőségfejlesztésre, valamint nemzetköziesítésre van szükség.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása