Ezermilliárd forinthoz jutottak a vállalkozások

BL

2012. május 10., csütörtök 21:01

A mikro-, kis- és középvállalkozások működési finanszírozásának javítására tíz éve indított Széchenyi-kártya-programban kihelyezett hitelek összege mára elérte az ezermilliárd forintot – mondta a kölcsönkonstrukció szakmai irányítását és koordinációs feladatait ellátó KA-VOSZ Zrt. termékfejlesztő munkatársa csütörtökön egy nyíregyházi pénzügyi fórumon.

Félegyházi Éva közölte: az eltelt egy évtized során a hiteligénylések száma meghaladta a 218 ezret, s eddig több mint 162 ezer kölcsönkihelyezés történt. Pekó László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének tájékoztatása szerint a Nyírségben a kölcsönkérelmek száma meghaladta a tízezret, a térség vállalkozásai csaknem 47 milliárd forintot kaptak.

A program 2002-es indulásakor maximálisan egymillió forint volt a Széchenyi-kártya hitelösszege, amely 2006 májusára már 25 millió forintra emelkedett. A konstrukció 2010-ben a forgóeszközhitel és a beruházási hitel bevezetésével bővült programmá, s elemei teljesen egymásra épülnek és egyidejűleg akár egyszerre is felhasználhatók.

A múlt év szeptemberében új elemmel egészült ki a program: a KA-VOSZ a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával elindította az agrár Széchenyi-kártya-hitelt. Az idén pedig az uniós pályázatokon való részvételt segítő két új kölcsönfélét, a Széchenyi önerő-kiegészítő hitelt és a Széchenyi-támogatást megelőző hitelt is igényelhetik a vállalkozások. Pekó László szabolcsi kamarai vezető a fórumon kiemelte: a szervezethez benyújtott hiteligények száma éves szinten meghaladja a 250-et, a kihelyezett kölcsönök összege pedig mintegy kétmilliárd forint.

A nyírségi kamara ügyfélszolgálatán most a legnagyobb érdeklődés az 5 és a 10 millió forintos hitelkeretet nyújtó Széchenyi-kártya iránt mutatkozik. A múlt évben a szervezet közreműködésével 262 igénylő kapott hitelt, 1 milliárd 945 millió 500 ezer forintot. A szeptemberben bevezetett agrár Széchenyi-kártyát eddig 20 szabolcsi vállalkozás igényelte, 86,5 millió forint összeggel.

A fórumon felszólaló vállalkozók a Széchenyi-kártya-program banki procedúrától eltérő, ügyfélbarátabb ügyintézését méltatták. A szokásosnál lényegesen rövidebb hitelbírálatot és szerződéskötési időt emelték ki.

Forrás: MTI