Ezt jósolják hazánknak

WA, 2012. május 14., hétfő 12:17
Az év eleji részadatokból megítélhetően valószínűleg csökkent a magyar gazdaság teljesítménye az első negyedévben a tavalyi utolsó három hónaphoz képest, éves összevetésben pedig jó eséllyel stagnált – jósolták az előzetes becslés kedden esedékes közzététele előtt londoni felzárkózó piaci elemzők.
Az Európai Bizottság pénteken Brüsszelben kiadott előrejelzése szerint idén és jövőre is a bruttó hazai termék 3 százaléka alatt marad az államháztartás hiánya Magyarországon. A prognózis szerint az idén 2,5, jövőre 2,9 százalékos deficit várható, kevesebb az őszi előrejelzésben szereplő 2,8, illetve 3,7 százalékos értéknél. Olli Rehn pénzügyi biztos sajtótájékoztatóján elmondta: a kedvezőbb előrejelzés a múlt hónapban beadott konvergenciaprogramban szereplő pótlólagos intézkedéseknek köszönhető.

A Cityben vannak olyan elemzői vélemények is, hogy a magyar gazdaság az idei év egészét recesszióban töltheti, elsősorban azért, mert a fő exportpiac, az euróövezet is várhatóan recesszióban lesz idén.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi közgazdászai prognózisukban közölték: várakozásuk szerint 0,3 százalék körüli mértékben csökkenhetett a magyar hazai össztermék (GDP) 2012 első negyedében, negyedéves összevetésben, szezonális kiigazítással számolva.

A GS elemzőinek számításai szerint éves összehasonlításban ez zéró körüli növekedésnek felelne meg a tavalyi negyedik negyedben mért 1,4 százalékos éves GDP-növekedés után.

Ezek fogták vissza hazánkat

A ház londoni szakértői szerint az idei első negyedévben a magyarországi fogyasztást visszafoghatta a forint tavaly év végi, illetve idei év eleji gyengülése, valamint a devizaalapú jelzáloghitelek előtörlesztése, a forintgyengülés ugyanis a havi törlesztési részleteket emelte, a végtörlesztés pedig apasztotta a programba bekapcsolódó háztartások megtakarításait.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint mindemellett a gépjárműszektoron kívüli beruházások értéke is valószínűleg alacsony volt az idei első negyedévben.

Az esélyekkel dacolva

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági–pénzügyi elemzőház, a Capital Economics prognózisában felidézte, hogy a magyar gazdaság „az esélyekkel dacolva” növekedett a tavalyi utolsó negyedévben. Az idei első két hónapban ismertté vált aktivitási adatok azonban a cég szerint „enyhén szólva is gyengék”: az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben egyaránt csökkent.

A ház szakértői szerint a tavalyi növekedésnek a második félévben a mezőgazdaság is felhajtóerőt adott, a cég elemzői azonban azzal számolnak, hogy ez az „agrárbúm” azóta véget ért.

A Capital Economics is stagnálásról beszél

A Capital Economics londoni közgazdászai közölték: az általuk használt cikluskövető jelzőszám alapján – amelyet a társaság a kiskereskedelmi értékesítés, az export és az ipari termelés súlyozott értékátlagából képez – arra számítanak, hogy a magyar hazai össztermék éves összevetésben stagnálhatott, negyedéves összehasonlításban pedig 0,8 százalékkal visszaeshetett az idei első negyedévben.

A ház 2012 egészére is recessziót vár Magyarországon: előrejelzése szerint a magyar GDP-érték idén 1,5 százalékkal csökken.

Van, aki derűlátóbb

Ennél bizakodóbb előrejelzést adtak a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital felzárkózó térségi elemzői. A ház negyedéves összevetésben 0,35 százalékos GDP-csökkenést jósol az idei első negyedévre, a cég számításai szerint azonban éves szinten ez még mindig 0,4 százalékos növekedésnek felelne meg.

A Barclays Capital londoni elemzői szerint a tavalyi negyedik negyedéves növekedést alátámasztó tényezők – a raktárkészletek nagyarányú feltöltése és az export reálértéken számolt növekedése – az idei első negyedévben valószínűleg már nem hatottak, és így a gyenge hazai kereslet, valamint a nettó exportból eredő alacsonyabb hozzájárulás lehetett a várt lassulás fő vezérlője.

A cég szakértői közölték, hogy 2012 egészére stagnáló, vagy „enyhén negatív” GDP-adatot várnak Magyarországon.

A fogyasztás is zsugorodik

A JP Morgan bankcsoport londoni részlegének felzárkózó térségi elemzői szerint – szezonális kiigazítással számolva – 0,4 százalékkal csökkenhetett a magyar hazai össztermék az idei első negyedévben a tavalyi utolsó három hónaphoz képest. Előrejelzésükben a ház szakértői kiemelték, hogy ez lenne az első negyedéves összevetésű GDP-mínusz 2009 harmadik negyedéve óta.

A JP Morgan elemzői is hangsúlyozták prognózisuk indoklásában, hogy a kiskereskedelmi forgalom, az ipari termelés és az építőipari teljesítmény egyaránt csökkent az idei első negyedévben, emellett a hazai fogyasztás is változatlanul zsugorodik.

Londoni elemzői vélemények szerint várhatóan a magyar gazdaság külső környezete is recessziós lesz az idén.

Mélyülő recesszió?

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági–pénzügyi kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfőn összeállított prognózisában azt valószínűsítette, hogy az euróövezeti GDP-érték az idei első negyedévben átlagosan 0,2 százalékkal visszaesett a tavalyi negyedik negyedévi teljesítményhez képest.

A Capital Economics londoni közgazdászai az általuk várt részleges euróövezeti felbomlás következményeként a következő két évre folyamatos – és mélyülő – recessziót várnak a valutauniós térségben. Előrejelzésük szerint az euróövezet GDP-értéke az idén átlagosan 1,0 százalékkal, jövőre 2,5 százalékkal csökken.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés

Hozzászólások - 5 db

A hozzászólások mutatása