Ezt szeretnék a pékek – Nem változik a kenyér ára?

TK

2013. augusztus 6., kedd 23:27

Várhatóan nem változik a kenyér ára a tavalyi 250 forinthoz képest, legalábbis a sütőipari cégek erre törekszenek – mondta el a Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József. Az árakat a gabona és a liszt árán túl az új útdíj és a megnövekedett bérköltségek is befolyásolhatják, de a pékek egyforma érdeke az volna, ha a mindennapi betevő nem drágulna.

„Augusztusban még nem emelnek árat a pékek” – mondta Septe József a Somogy TV Híradójában. Hozzátette: az árak még nem fixek, így azt sem lehet tudni pontosan, hogy a szeptemberi emelés milyen mértékű lesz.

„Az alapanyagok árát jelen pillanatban még nem tudjuk pontosan, mivel nincs kialakult búza- és lisztár. Most azt tudom mondani, hogy a sütőipari vállalkozások nem terveznek áremelést augusztus hónapban. A drágulás akkor is bekövetkezhet, ha a lisztárak csökkenek, hiszen sok új költség is megjelent, például az e-útdíj és a megnövekedett bérköltségek. Ezek természetesen az egész sütőiparra negatívan hatnak, s az amúgy sem eredményes vállalkozásokat még nehezebb helyzetbe hozzák. Általában az útdíj azoknál a sütőipari vállalkozásoknál jelentkezik, amelyek nagy tömegű kamionnal multinacionális cégek központi raktáraiba szállítanak” – hangsúlyozta a szövetség elnöke.

A kenyér ára az elmúlt nyolc évben némileg hullámzóan, de jelentősen változott. 2006-ban még akár 170 forintos kilónkénti áron is kapható volt egy kiló félbarna kenyér, mostanra azonban 250 forint fölé emelkedett. „Majdnem 100 forinttal nőtt a kenyér ára nyolc év alatt, s a mostani 250 forint körüli kilónkénti ár még ősszel változhat. A sütőipari cégek helyzetét csak úgy lehetne javítani, ha az alapvető élelmiszerek áfáját tíz százalék alá csökkentenék, így a lisztpiacon trükközők sem torzítanák az árversenyt” – mondta Septe József.

Forrás: somogytv.hu