Fellegi: Nincs B terv + Videó + Kép

WL

2012. március 8., csütörtök 09:59, frissítve: csütörtök 18:57

Magyarország célja a mielőbbi EU–IMF-megállapodás, nincs B terv – mondta Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter a Portfolio.hu által rendezett csütörtöki budapesti konferencián.
A piac pozitívan reagált Fellegi Tamás nyilatkozatára. A közös európai devizával, a szerdai 298 forintos szint után, csütörtökön 10 órakor 294 forint körül kereskedtek.

A kormány a hivatalos EU-IMF tárgyalások mielőbbi megkezdésére és gyors lezárására törekszik, hiszen mindhárom tárgyaló fél, minden magyar állampolgár és minden nem kizárólag spekulációra játszó befektető közös érdeke, hogy a magyar gazdaság fenntartható államháztartási hiány mellett, fenntartható növekedési pályára álljon – rögzítette a kormány kiinduló álláspontját a tárgyalási mandátummal felruházott Fellegi Tamás. A tárca nélküli miniszter úgy fogalmazott: a kormánynak nincs „A” vagy „B” terve, egyetlen cél van, a mielőbbi megállapodás.

Az Európai Bizottság szerdai döntésével kapcsolatban Fellegi Tamás fontos eredménynek nevezte, hogy a kötelezettségszegési eljárásokban felvetett témák 90 százalékában megegyezés született. A tárgyalások megkezdéséhez szükséges az Európai Bizottság által vitatott kérdések tisztázása, ezek politikai jellegűek – közölte a tárca nélküli miniszter. „Mi készen állunk, hogy a tárgyalóasztalhoz üljünk, s várjuk, hogy a másik fél is odaüljön” – fogalmazott Fellegi Tamás. Nem vagyunk csúszásban, nincs időhúzás, a cél a mielőbbi megegyezés és a gyors lezárás – tette hozzá.

A tárgyalásokon terítékre kerül a személyi jövedelemadó és a társasági adó változtatásának hatása a költségvetésre, a közösségi közlekedés fenntartható finanszírozása, az egyszeri tételek és a strukturális reformok hatása a költségvetésre – sorolta a témákat Fellegi Tamás azt is közölve, hogy a jövő héten Washingtonba utazik tárgyalni az IMF vezetőivel.

Az EU–IMF tárgyaláson a nemzeti érdekek és a nemzeti szuverenitás védelmét sem fogjuk feladni, hiszen nagyarányú támogatottságunk erre is kötelez – mondta Fellegi.

Fellegi Tamás hangsúlyozta, hogy a tárgyalásokon „készek leszünk minden olyan feltétel elfogadására, amelynek teljesítése az ország hosszú távú gazdasági és társadalmi stabilitását, versenyképességének erősítését és a gazdaság tartós növekedési pályára állítására tett folyamatos erőfeszítéseinket segíti elő, hiszen erre kaptunk nagyarányú felhatalmazást a választóinktól”.

Fotó: MTI

A miniszter megismételte, hogy Magyarország elkötelezett a piaci finanszírozás mellett, és továbbra sincs szüksége az IMF–EU-támogatás azonnali lehívására. „A megállapodásnak pontosan az az értelme, hogy ilyen típusú pénzügyi támogatás igénybe vételére ne is legyen szükségünk. Épp az IMF–EU-megállapodás nyomán létrejövő pénzügyi biztosíték teremt lehetőséget arra, hogy a forintárfolyam stabilizálódjon, az állampapírhozamok csökkenjenek, s így több tíz milliárdos megtakarítás jelentkezzen a büdzsében. Az IMF–EU-megállapodás fontos biztosítéka lehet annak, hogy a bankok részt vegyenek a magyar gazdaság finanszírozásában” – fogalmazott Fellegi Tamás.

Erőteljes a külső tényező

A Citigroup vezető elemzője szerint Magyarország legfőbb kihívása, legnagyobb gondja az ország növekedési problémája, hozzátéve, hogy az ország exportjának GDP-hez viszonyított magas aránya miatt Magyarország nagymértékben ki van téve a külső sokkoknak.

David Lubin a konferencián hozzáfűzte, hogy a mintegy 75 százalékos magyar export/GDP arány miatt az ország nagyban függ az eurózóna növekedési lehetőségétől.

Kiemelte: a magyar kormánynak komolyan kell vennie a nemzetközi szervezettekkel, az EU-val és az IMF-fel folytatott tárgyalásokat, és a szükséges reformokat meg kell valósítania, már csak az államadósság GDP-hez mért arányának fenntarthatósága miatt is.

Forrás: MTI/Hír TV