A közlemény rögzíti: Czerván György és Budai Gyula parlamenti államtitkár Zhu Baochenggel, a kínai mezőgazdasági minisztérium miniszterhelyettesével tárgyalt a Magyar–Kínai Mezőgazdasági Munkacsoport 4. ülésén. Miután Kínában él a Föld népességének 22 százaléka, ugyanakkor a világ termőföldjének csak 9 százalékával rendelkezik, ezért a távol-keleti ország kormánya kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdasági fejlesztésekre. Az ország élelmiszer-, legfőképp gabonaellátása biztonsági kérdés, melytől az egész világ stabilitása is függ – mondta a kínai miniszterhelyettes
.
Az ország mezőgazdasági és élelmiszer-ipari versenyképessége csak korszerű technikai háttérrel biztosítható, ezért a kínai delegáció a tárgyaláson leginkább a mezőgazdaságimunkagép-gyártás területén keresték az együttműködés lehetőségét. Kína mezőgépgyártása a fejlett agrárgazdaságú országokhoz képest elmaradott, ezért Zhu Baocheng hangsúlyozta: szorgalmazza a műszaki ismeretek cseréjét a két ország mezőgépipari cégei között.

A vidékfejlesztési tárca nyitott az együttműködésre a közös magyar–kínai mezőgépipari fejlesztésekben, valamint a mezőgazdasági és energetikai berendezések minősítésében – hangsúlyozta Czerván György.

A felek tárgyaltak a kínai–magyar tudományos és technológiai együttműködési promóciós központ létrehozásáról is, amelyről Li Keqiang első kínai miniszterelnök-helyettes április 30-i budapesti látogatásakor írt alá szándéknyilatkozatot. Czerván György bejelentette: az intézmény magyarországi gazdája a gödöllői Szent István Egyetem lesz.