Ficóék beszippantanák a bankbetétvédelmi alapot

BL

2012. május 3., csütörtök 15:34

A bankbetétvédelmi alap pénzének költségvetésbe beolvasztását fontolgatja Robert Fico kabinetje – adta hírül a pozsonyi Pravda független napilap csütörtökön. A lap információi szerint a betétesek pénzéért a jövőben az állami költségvetés vállalna garanciát.

Szlovákiában jelenleg a betétvédelmi alap vállal garanciát a fizetésképtelenné vált bankok betétesei pénzének kifizetésére. A hatályos jogszabályok szerint az alap egy-egy bankszámla vagy betét esetében 100 ezer euróig terjedően vállal kifizetési garanciát. Az alapba minden Szlovákiában működő pénzintézmény a nála elhelyezett betétek összegének 0,2 százalékát fizeti be évente. Egy pénzintézet csődje esetén a garancia alapján szükségessé váló kifizetéseket az így befolyt pénzből valósítja meg az alap. A szlovák betétvédelmi alap számláin jelenleg mintegy 192 millió eurónyi fedezet áll rendelkezésre.

Robert Fico kormánya most azt fontolgatja, hogy az alapban összegyűlt pénzt a közkiadások konszolidációjára fordítaná, az alap által vállalt garanciákat pedig a költségvetésre ruházná át. Az elképzelés indokoltsága mellett többek közt azzal érvel a pénzügyi tárca, hogy a Szlovákiában működő pénzintézetekben jelenleg mintegy 24 milliárd eurót kitevő betét van, és amennyiben komolyabb gondok adódnának, a betétek kifizetéséhez úgyis állami segítségre lenne szükség.

„Ha megnézzük, hogy más országokban milyen módon oldották meg a bankok gondjait, akkor láthatjuk, hogy végül mindig állami beavatkozásra volt szükség” – nyilatkozta az elképzeléssel összefüggésben a Pravdának Vazil Hudák, a szlovák pénzügyi tárca államtitkára. Hozzátette: a bankokon kívül az Európai Bizottsággal, valamint az Eurostattal is tárgyalásokat folytatnak arról, hogy miként lehetne bevonni a bankbetétvédelmi alapban összegyűlt pénzt a költségvetés konszolidációjába.

Horbulák Zsolt gazdasági elemző az MTI-nek adott nyilatkozatában leszögezte: a vázolt elképzelés bizonyítéka Robert Ficóék centralizációs törekvéseinek, és egyértelműen arról szól, hogy a kormány keresi a költségvetési deficit befoltozásának lehetőségeit. Az elemző ugyanakkor meglepőnek tartja, hogy a kabinet nem sokkal azután áll elő ilyen ötlettel, hogy a közelmúltban több Szlovákiában működő kereskedelmi bank is problémás helyzetbe került részben a görög állampapírokba kihelyezett befektetései miatt. Horbulák Zsolt jobb megoldásnak tartja, hogy a betéteket érintő garanciák több pilléren nyugszanak, mert ez szavatolja a rendszer nagyobb biztonságát és azt is, hogy az esetleges problémákat kisebb megrázkódtatásokkal sikerüljön megoldani. Ennek ellenére nem hiszi, hogy a téma komolyabb társadalmi tiltakozást váltana ki, inkább hangos szakmai vitákra számít.

Forrás: MTI