A világon egyedülálló fejlesztés az MTA-tól

LM

2012. március 23., péntek 05:02, frissítve: péntek 08:21

A világon egyedülálló háromdimenziós lézermikroszkópot fejlesztettek ki hazánkban – írja a Magyar Nemzet. A találmány forradalmasítani fogja a tudomány ezen területét – állítja az egyik kutató.

Olyan nagy sebességű, háromdimenziós lézermikroszkópot fejlesztett ki az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) kutatócsoportja, amellyel a világon egyedülálló módon lehet az élő szervezetben több száz idegsejt aktivitását és az információ nyúlványokban való terjedését egyszerre vizsgálni – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia honlapján. A magyarok mérése ugyanis egymilliószor gyorsabb, mint a hasonló technológiát kifejlesztő többi mikroszkópgyártó óriásé.

Rózsa Balázs, a KOKI Két-foton Képalkotó Központ vezetője elmondta: a találmány országépítő lehet. – Minden újdonsággal, amelyet nem adunk el más országoknak, saját hazánk gazdaságát javítjuk – szögezte le.

Március elején adtunk róla hírt, hogy a telekommunikációt is megreformálhatja az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (SZTAKI) által nemzetközi együttműködésben kifejlesztett valós idejű háromdimenziós technológia. Bővebben>>>

Forrás: Magyar Nemzet