Giccsadó jöhet Óbudán?

MNO

2016. január 28., csütörtök 21:54

Évi félmillió forintos giccsadót vetne ki a kerület szempontjait figyelmen kívül hagyó építkezőkre Óbuda-Békásmegyer önkormányzata – írta a Hvg.hu.

Mint írják, új helyi adófajta bevezetésével szeretné elérni Óbuda-Békásmegyer önkormányzata, hogy azt követően se épülhessenek a kerületi szabályozással össze nem egyeztethető lakóépületek, hogy a kormány a 300 négyzetméter hasznos alapterületű új lakóépületek esetében megszüntette az engedélyeztetési eljárást: idéntől csak bejelentési kötelezettséget írnak elő a jogszabályok.

A helyi előírásoknak nem vagy csak részben megfelelő épületeket új adófajta sújtaná, ami egyfajta települési giccsadóként működne – olvasható a portálon. Hatálya azokra az épületekre terjedne ki, amelyek a főbb építési előírásoknak ugyan megfelelnek, ám a helyi, egyedi övezeti és településképi előírásokat nem veszik figyelembe, és így megbontanák egy adott utcakép esztétikai egységét. Mivel az adót nem vagyoni típusú adóként vezetnék be, elsődlegesen nem az adóztatott ingatlan értéke, nagysága képezné a tárgyát, hanem a kerületi szabályoktól való eltérés ténye. A tervezett adó mértéke évi 500 ezer forint lenne – teszik hozzá.