GPS-vezérelt gépek mutatták az utat Debrecenben

NT

2012. augusztus 9., csütörtök 16:37

GPS-vezérelte munkagépek talajművelési bemutatóján tanulmányozhatják a talaj-előkészítés új útjait az idei debreceni Farmer Expo látogatói – jelentette be Vaszkó László, a vásárt szervező V-Trade Kiállítások Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón.

Az augusztus 17. és 20. közötti XXI. Farmer Expót a teljes ágazati jelenlét jellemzi: az állattenyésztés, a növénytermesztés, a zöldség- és gyümölcstermelés, valamint az élelmiszer- és feldolgozóipar is képviselteti magát a szakmai konferenciák sokaságát is felvonultató vásáron – tette hozzá a cégvezető.

Fotó: Farmerexpo.hu


A legjelentősebb vidéki mezőgazdasági szakkiállításra és vásárra mintegy 35 ezer látogatót várnak – jelezte Vaszkó László. Tájékoztatása szerint a Farmer Expók történetében most első alkalommal rendeznek szántóföldi talajművelési bemutatót, ahol a GPS-vezérlésű, traktoros nélküli, sávos művelést mutatják be. Ennek az a lényege, hogy a munkagép – vezetőjének beavatkozása nélkül – GPS-vezérléssel végzi el a talaj-előkészítést a vetéshez, majd amikor – akár hetek múlva – a vetésre kerül a sor, akkor a GPS-koordináták alapján ugyanabban a sávban, 2 centiméteres pontossággal odahelyezi a vetőmagot, ahol korábban meglazította a talajt, vagy bejuttatta a trágyát a földbe. A munkagép légkondicionált fülkéjében ugyan ott ül a traktoros, de akár újságot is olvashat, mert semmihez nem kell hozzányúlnia, nem is szabad, mert mindent GPS vezérel – mondta a főszervező, Vaszkó László.

Fotó: Farmerexpo.hu


A kertészeti szakterületről kiemelte: az idén a friss termékek mellett az előző éveknél lényegesen nagyobb számban mutatják be termékeiket a zöldség- és gyümölcsfeldolgozók, konzervüzemek. Debrecenben eddig még be nem mutatott speciális dió- és mandulabetakarító gépeket is megtekinthetnek az érdeklődők, de látható lesz a kiállításon az a jégágyú is, ami az idén sok kártól mentette meg azokat a termelőket, akik tudták használni – mondta Vaszkó László.

Az állattenyésztési pavilonokban is telt ház lesz a Farmer Expón: a kiállításon hét állatfaj – szarvasmarha, sertés, juh, kecske, ló, baromfi és hal – legjobb hazai génállományát tekinthetik meg az érdeklődők.

Forrás: MTI