Gyengébb eredményeket várnak Londonban

PR

2012. május 18., péntek 20:03

Jelentősen lefelé módosították a magyar gazdaság idei teljesítményére szóló előrejelzésüket pénteken londoni felzárkózó térségi elemzők, akik a vártnál jóval gyengébb első negyedévi előzetes GDP-becslésre hivatkozva most már recessziót várnak Magyarországon 2012 egészében.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének elemzői befektetők számára pénteken összeállított áttekintésükben közölték: számításaik szerint az első negyedévi GDP-becslésben mutatkozó „komoly negatív meglepetésből” az következik, hogy az idén a magyar hazai össztermék várhatóan 1,2 százalékkal visszaesik. A ház eddig zéró növekedést – vagyis stagnálást – valószínűsített a magyar gazdaságban 2012 egészére. A citybeli elemzői közösségben most már konszenzusossá kezd válni az a prognózis, hogy a magyar gazdaság az idei évet recesszióban tölti, és az idei első negyedévi előzetes becslés után más nagy londoni házak is jelezték annak lehetőségét, hogy lefelé módosítják magyar GDP-előrejelzésüket.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni elemzői az első negyedévről szóló hét eleji KSH-adatsort kommentálva közölték: tekintettel „a negatív meglepetés mértékére, és azokra az előzetes jelekre, hogy a visszaesés meglehetősen széles bázisú volt, lefelé mutató kockázatok hatnak a cég által jelenleg érvényben tartott idei magyar GDP-előrejelzésre”. A Goldman Sachs most érvényes prognózisa 2012 egészére 0,5 százalékos GDP-csökkenést jósol a magyar gazdaságban.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőközpont, a Capital Economics felzárkózó térségi közgazdászai a közép-európai térség több országának e hét eleji előzetes GDP-adatait feldolgozó helyzetértékelésükben közölték: továbbra is megfelelőnek tartják a térség növekedésére érvényben tartott, a szélesebb londoni konszenzustól jóval elmaradó idei GDP-előrejelzéseiket. A Capital Economics Lengyelországban 2 százalékos gazdasági növekedést vár 2012-re, Bulgáriában és Romániában ugyanakkor egyaránt 0,5 százalékos, Csehországban 1 százalékos, Magyarországon pedig 1,5 százalékos GDP-visszaesést valószínűsít az idei év egészére.

Ugyancsak pénteken közzétett átfogó térségi előrejelzésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szintén azt közölte, hogy – a tevékenységi területéhez tartozó több más kelet-közép-európai országhoz hasonlóan – Magyarországon is egész évi recesszióval számol 2012-re. A bank 1,0 százalékos idei magyar gazdasági visszaesést jósol új prognózisában; ez mindazonáltal jobb az idei első, januárban közzétett EBRD-előrejelzésnél, abban ugyanis még 1,5 százalékos idei magyar GDP-mínusz szerepelt.

A JP Morgan londoni elemzői felülvizsgált pénteki előrejelzésükben közölték: a vártnál gyengébb idei első negyedévi magyar GDP-becslés alátámasztja azt a várakozásukat, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idén 1,00 százalékpontnyi kamatcsökkentést tud végrehajtani. A ház szerint ugyanakkor ennek a monetáris enyhítésnek a végrehajtása még inkább függ az IMF/EU-tárgyalásokon elért majdani haladástól, és attól, hogy ezzel összefüggésben milyen mértékben csökkennek a magyar befektetési eszközöket terhelő kockázati felárak.

Forrás: MTI