Indulhatnak az IMF-tárgyalások, csúcsközelben a forint + Videó

BL

2012. április 25., szerda 12:18, frissítve: szerda 16:23

Megkezdődhetnek a tárgyalások Magyarországgal a pénzügyi segítségnyújtásról – jelentette be az Európai Bizottság szóvivője szerdán. A forint szárnyal.
Orbán Viktor kedden tárgyalt az Európai Bizottság elnökével. Mint mondta: lényegében elhárultak az akadályok az IMF-fel folytatandó hivatalos tárgyalások megkezdése elől. Bővebben>>>

Olivier Bailly sajtótájékoztatóján elmondta, a testület döntött a hazánk ellen indított három kötelezettségszegési eljárás ügyében. A Magyar Nemzeti Bank függetlenségével kapcsolatban a kormány válasza és Orbán Viktor keddi ígéretei alapján úgy látják, a jogszabály meg fog felelni az uniós jogszabályoknak, így készen állnak arra, hogy lezárják az eljárást.

Az adatvédelmi hatóság függetlenségéről elmondta: bizonyos javulásokat állapítottak meg, ugyanakkor úgy látják, a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság létrehozatala és elnökének felmentése továbbra is ellentétes a közösségi joggal. Viviane Reding alelnök javaslatára így az Európai Bírósághoz fordulnak.

 

Egy forintra közelítette meg idei árfolyamcsúcsát a forint: szerdán kora délután 286,57 forinton is jegyezték az eurót. Bővebben>>>

A bírák nyugdíjazása ügyében is a bírósághoz fordulnak, és azt kérik, hogy a hatóság gyorsított eljárásban vizsgálja a törvényt. Olivier Bailly hozzátette: a magyar hatóságokat arra kérik, függesszék fel a bírósági döntésig a jogszabály alkalmazását.

A bírói rendszer függetlenségének kérdése is felmerült, mely ügyben Vivianne Reding levélben kért információkat hivatali partnerétől. Szoros figyelemmel kísérik az ügy alakulását és a kérdést vizsgáló Velencei Bizottság munkáját – mondta a szóvivő.

Olvassa el, hogyan vélekednek az elemzők a lehetséges forgatókönyvekről!

Olivier Bailly bizottsági szóvivő elmondta: Viviane Reding a nyár előtt találkozót fog összehívni az EU legfelsőbb bíróságai elnökeinek hálózatával. A találkozóra meghívást kap majd a magyar igazságügyi miniszter, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, az Országos Bírói Tanács elnöke, valamint a magyar Alkotmánybíróság és a Kúria bírái, hogy felvilágosítást adjanak a magyar igazságszolgáltatás helyzetéről. „A bizottság fenntartja magának a jogot, hogy ebben az ügyben is kötelezettségszegési eljárást indítson, amennyiben nem lenne meggyőződve arról, hogy Magyarországon a független bíróságok az uniós jog előírásainak megfelelően, hatékonyan fogják alkalmazni az uniós jogot” – áll a szerdai brüsszeli közleményben.

Fellegi Tamás 20 óra után a Hír TV Rájátszás című műsorának vendége lesz.

Miután a magyar kormány garanciákat adott az MNB és az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozóan, az Európai Bizottság kész arra, hogy megkezdődjenek a tárgyalások a pénzügyi segítségnyújtásról, amelyet Magyarország az EU-tól és az IMF-től kért tavaly októberben – tette hozzá Olivier Bailly.

A tárgyalások megkezdésének várható időpontjáról a szóvivő egyelőre nem tudott felvilágosítással szolgálni: mint mondta, először egyeztetni kell az érintettekkel, köztük a frankfurti székhelyű Európai Központi Bankkal. Azt, hogy a célul kitűzött pénzügyi megállapodás mekkora összegről szóljon, majd a tárgyalások során kell tisztázni, erre nézve az uniós végrehajtó testület a mostani ülésen semmilyen értelemben nem foglalt állást – tette hozzá.

A keddi meredek csökkenés után szerdán is jelentősen esett a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása Londonban, ami az IMF/EU-hitelcsomagról szóló tárgyalások kilátásaival kapcsolatos piaci derűlátást tükrözi. A legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint az irányadó ötéves magyar szuverén kötvényadósság törlesztési leállása elleni határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a szerdai londoni jegyzésben 559 bázispont környékén mozgott az előző esti 570,3 bázispontos záró után.

A magyar CDS-árfolyamok az év első kereskedési hetében még 750 bázispont feletti rekordokon jártak, így az év eleji szintnél most hozzávetőleg 190 ezer euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási díja Londonban.

Forrás: Hír TV, MTI