Ha nem tartják be a feltételeket, a görögöknek távozniuk kell

TK

2012. június 14., csütörtök 17:18, frissítve: csütörtök 22:11

Robert Fico szlovák kormányfő szerint amennyiben a görögök nem tartják be a közkiadásaik egyensúlyba hozása kapcsán szabott feltételeket, Szlovákia csatlakozni fog azokhoz az országokhoz, amelyek kezdeményezik Görögország kizárását az eurózónából.

A szlovák kormányfő erről az ellenzéki pártok vezetőivel folytatott csütörtöki pozsonyi egyeztetésen beszélt, amelynek fő témája az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) szlovák parlament általi – még e hónapban esedékes – ratifikációja volt.

Robert Fico a találkozót követően kijelentette: az egyeztetés során bebizonyosodott, hogy a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) kivételével az összes ellenzéki párt támogatja eurós mentőöv jóváhagyását június végéig. Pontos dátumáról a szlovák törvényhozás kedden kezdődő ülésén kezd majd egyeztetést az ellenzékkel Pavol Paška házelnök.

„Nem érdekünk, hogy valahol a sarokban várjunk, míg valaki vagy megtesz valamit, vagy nem” – szögezte le Fico, utalva több ellenzéki párt azon felvetésére, hogy a szlovák ratifikációt a Németország jóváhagyása utáni időpontra kellene halasztani.

Előnyök

Robert Fico az egyeztetés során annak a véleményének is hangot adott, miszerint Görögország számára az eurózónában maradásnak több előnye van, mint hátránya, ezért a valutaközösségnek mindent meg kellene tennie annak érdekében, hogy a görögök a közösség tagjai maradjanak, de „nem minden áron”.

Választás

Robert Fico rámutatott: szükségesnek tartja, hogy szó essen arról is, milyen helyzet állhat elő, amennyiben a vasárnapi görög választásokat „Európa-ellenes” politikai erők nyerik. Fico szerint az erre az esetre alkalmazható forgatókönyveket Peter Kažimír pénzügyminiszter pénteken mutatja be a szlovák kormány érdekegyeztető szervének, az úgynevezett Szolidaritási és Fejlesztési Tanácsnak. Hozzátette: katasztrófa-forgatókönyvekről van szó.

Szentírás

Az ESM jóváhagyását egyedül a liberális SAS ellenzi. Vezetője, Richard Sulík a kormányfő mai kijelentéseire azt mondta: „Fico Brüsszel döntéseit szentírásnak veszi”. A többi ellenzéki párt támogatja az ESM ratifikációját, néhányuk azonban a német szavazás utánra halasztaná. Szlovákia az Európai Stabilitási Mechanizmusban közel 660 millió euró készpénzbetéttel, valamint csaknem 5,8 milliárd euró értékű kötelezettségvállalást tett.

Az MNO beszámolt róla, hogy Angela Merkel német kancellár Berlinben bejelentette, hogy Németország ereje nem végtelen és egyedül nem tudja megoldani az euróövezeti válságot. Bővebben>>>

Forrás: MTI