Hadat üzennek a magas munkanélküli segélyeknek

BL

2012. június 15., péntek 18:31

Csökkenteni készül a munkanélküli segélyek felső határát Robert Fico kabinetje – derült ki a szlovák miniszterelnöknek a fejlesztési és szolidaritási tanács pénteki ülését követően tett kijelentéseiből.

A kormány és a szociális partnerek által alkotott tanács, a közkiadások konszolidációjának lehetőségeiről szóló egyeztetéssorozat újabb körét tartotta Robert Fico kormányfő részvételével pénteken Pozsonyban. Az egyeztetést követően a megszorító intézkedések kapcsán született megegyezéseket ismertetve Robert Fico bejelentette: a jövőben az átlagbér mindenkori összegéhez kívánják kötni a munkanélküli segély összegének felső határát.

Az említett szociális juttatás felső határa jelenleg 1175 euró, az átlagbér Szlovákiában tavaly 786 euró volt. A munkanélküli segély összegét Szlovákiában a legutóbbi kereset alapján, az utolsó bér bruttó összegének 60 százalékában állapítják meg. A kormányfő által ismertetett tervezet szerint a segély kiszámításának mechanizmusa nem, csupán a felső összeghatár változna. „Kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy etikus-e, ha valaki, akinek rendkívül magas fizetése volt, elmenjen a munkahivatalba, majd nyugodtan 1175 eurót szedjen havonta” – érvelt a javaslat mellett a miniszterelnök.

Forrás: MTI