Hatalmas veszteség érte a bankcsoportot

TK

2012. május 11., péntek 06:25, frissítve: péntek 08:40

A JP Morgan Chase kétmilliárd dolláros veszteséget szenvedett el egy sikertelennek bizonyult fedezeti stratégián az utóbbi hat hét alatt, s ezzel koránt sincs vége a történetnek – jelentette be Jamie Dimon, a legnagyobb amerikai pénzügyi holding elnök-vezérigazgatója csütörtökön.

„A befektetésállomány kockázatosabbnak, volatilisebbnek és kevésbé hatékonynak bizonyult, mint gondoltuk. Sok volt a hiba, a hanyagság és a téves ítélet” – ismerte el Dimon, hozzátéve, hogy további legalább egymilliárd dollárt vagy még többet veszítenek a befektetésen, és a kockázat még több negyedéven át fennmarad.

A veszteség a származékos befektetési termékek portfóliójában keletkezett a cég azon részlegénél, amelynek feladata a piaci kockázati kitettség ellenőrzés alatt tartása és a készpénzfelesleg beforgatása a vállalati kockázatkezelő részlegbe.

A The Wall Street Journal a múlt hónapban arról számolt be, hogy a JP Morgan jelentős befektetéseket hajtott végre egy CDS-indexben, vagyis egy olyan indexben, amely törlesztéskockázat elleni határidős biztosítási cserekontraktusokat (credit default swaps, CDS) követ. Fedezeti alapok viszont az index értékvesztésére játszottak, ezért a JP Morgan arra kényszerült, hogy veszteséggel szálljon ki ebből a befektetéséből.

A veszteségeket részben az okozta, hogy a piacok március vége óta sokkal hajlamosabbá váltak a kilengésekre.

A kétmilliárd dolláros veszteség kínos a pénzintézetnek, amely a 2008-as pénzügyi válságot sokkal jobban átvészelte szektortársainál, mivel távol tartotta magát a sok más bankot megrengető kockázatos befektetésektől. Egyszer sem jelentett veszteséget a pénzügyi válság idején, és elég erősnek bizonyult ahhoz, hogy átvegye a 2008-ban összeomlott Bear Stearns befektetési bankot és a Washington Mutualt, az addig legnagyobb amerikai takarékpénztárt.

Dimon, aki bocsánatot kért a veszteségért, közölte, hogy a pénzintézet befektetési divíziójánál a várt 200 milliós nyereség helyett várhatóan 800 millió dollár lesz a második negyedéves veszteség, miután más nyereséges ügyletek részben ellensúlyozzák a kétmilliárd dolláros veszteséget.

A New York-i tőzsdén a zárást követően pár óra alatt közel 7 százalékkal, 38 dollárra esett a JP Morgan Chase árfolyama az elektronikus kereskedésben. A többi nagy bank is megszenvedte azonban a rossz hírt: a Citigroup 3,3, a Bank of America 2,9, a Morgan Stanley 2,4, a Goldman Sachs pedig 2,2 százalékos mínuszban áll.

A dollárban mérhető veszteség kisebbnek bizonyulhat a JP Morgan Chase és Dimon hírnevére mért csapásnál. Jason Goldberg, a Barclays elemzője szerint a súlyos veszteségről szóló bejelentés alááshatja a menedzsment hitelességét is. Nancy Bush, az SNL Financial banki elemzője és szerkesztője úgy fogalmazott, nem érti, hogy Jamie Dimon tudásával és a kockázatoktól való idegenkedésével miként fordulhattak ilyen gyorsan ilyen rosszra a dolgok. Dimon maga is azt mondta, hogy minden képzeletet felülmúló hibát követtek el, megsértve minden szabályt.

Forrás: MTI