Hátat fordított a gigaberuházó Szlovákiának, hazánkat választották

NT

2012. július 16., hétfő 20:23

Szlovákia helyett Lengyelországot és Magyarországot választotta két külföldi beruházó. Állítólag a kedvezőbb állami beruházásösztönző támogatások miatt döntöttek a szomszédos országok mellett – írja a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál.

A Hospodárske Noviny gazdasági lap információi szerint a filtereket gyártó amerikai Donaldson Company 350 új munkahelyet alakíthatott volna ki Szlovákiában – a keleti országrészben, vagy Pozsony környékén –, ám 99 százalékra biztos, hogy a konszern inkább Lengyelországot választotta beruházása helyszínéül. A lapnak több forrás is megerősítette, az amerikaiak azért választották az északi szomszédot, mert Lengyelország a lehető legmagasabb állami támogatást nyújtotta, a beruházás teljes költségének 50 százalékát. S ezt nemcsak adókedvezmények formájában, hanem egy részét készpénzben is.

A szlovák gazdasági tárca elismerte, tárgyaltak az amerikai konszernnel beruházásösztönző támogatásról. Stanislav Jurikovic szóvivő szerint azonban a tárgyalások még nyitottak.

Hazánkat választották

Kelet-Szlovákiában a lap szerint egy másik amerikai cég kívánt megtelepedni, s 1000 új munkahelyet létrehozni. Azonban ez a vállalat is elállt tervétől, s Magyarországot választotta, hasonló okok miatt – Magyarország állítólag kedvezőbb állami támogatást ígért, továbbá az olcsóbb munkaerő is szerepet játszhatott a cég döntésében.

Róbert Kicina, a vállalkozói szövetség igazgatója úgy gondolja, helyes, ha az állam nem akarja mindenáron Szlovákiába csábítani a külföldi beruházókat, s az állami támogatás terén versenyre kelni a szomszédos országokkal. „Ez drága, rövidlátó megoldás lenne, s nem is hatékony“ – jegyezte meg. Ugyanakkor rámutatott, hogy bizonyos beruházásösztönző intézkedésekre szükség van, mivel ha a szomszédos államok nyújtanak ilyet, s Szlovákia egyáltalán nem, az ország teljesen elveszítheti konkurenciaképességét. Arra is figyelmeztetett, hogy a beharangozott adó- és járulékemelések eredményeként Szlovákia a jelenleginél is kevésbé vonzóvá válhat a befektetők számára.

Tomás Malatinsky gazdasági miniszter egy hónappal ezelőtt jelezte, a beruházásösztönző támogatások terén új rendszert kíván bevezetni. Terveit egyelőre nem pontosította.

Forrás: BUMM.SK,MNO