Hatéves mélypontra zuhant a font

MTI

2016. február 22., hétfő 20:30

Hatéves mélypontra gyengült a brit font az amerikai dollárral szemben hétfőn azután, hogy Boris Johnson, London közkedvelt polgármestere – és eddig a legmagasabb szintű brit politikus – kijelentette, hogy támogatja a Nagy-Britannia uniós kilépését célzó kampányt.

Röviddel 18 óra előtt a font csaknem 1,8 százalékkal, 1,4144 dollárra gyengült. A brit fizetőeszköz 2010 májusa óta nem gyengült ilyen jelentősen napon belül. Ezzel egy időben euróban számolva 0,8 százalékkal, 1,2836 euróra süllyedt.

A J. P. Morgan Asset Management egyik devizapiaci szakértője szerint ha Nagy-Britannia hátat fordít az EU-nak, annak jelentős hatása lesz a fontra, a deviza szerinte már most alulértékeltnek számít a más devizákból álló kosárhoz képest. A Dow Jones által idézett szakértő szerint a június 23-án tartandó szavazásig a bizonytalanság valószínűleg tovább gyengíti majd a fontot, amelynek az árfolyama az év eleje óta eddig 4,1 százalékkal gyengült a dollárhoz és 5,4 százalékkal az euróhoz viszonyítva.

Amennyiben Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, a font azonnal több irányból nyomás alá kerül – mondta az AXA Investment Managers egyik szakértője. Egy ilyen lépés lényegesen lassítaná a brit gazdaságnövekedést, azzal járna, hogy tőkét vonnának ki az országból, csökkenne a közvetlen külföldi tőkebefektetés, a központi bank pedig hosszú időre laza monetáris politikára kényszerülne.