Hatmilliárd forint a vidéki turizmus ösztönzésére

MD

2012. június 11., hétfő 13:38

Idén újra a Leader Helyi Akciócsoportok (HACS-ok) dönthetnek a vidéki turizmus ösztönzésére szánt európai uniós keret elosztásáról, összesen 6 milliárd forint sorsáról. Pályázni július 1. és 31. között lehet – tette közzé a Vidékfejlesztési Minisztérium hétfőn a Kormany.hu oldalon.

A turisztikai vállalkozásoknak kiírt pályázaton azok a természetes személyek, mikro-, kis- és középvállalkozások, önkormányzatok, nonprofit szervezetek, egyházak kérhetnek támogatást, amelyek ötezer főnél kevesebb lakosú és viszonylag gyéren lakott településeken élnek, működnek. A pályázók legalább 1 millió, legfeljebb 35 millió forintot igényelhetnek, de az összeg felső határát a HACS-ok saját illetékességi területükön csökkenthetik. A hozzájárulás mértéke hátrányos helyzetű településeken 65, egyébként 60 százalék, de közhasznú tevékenységet végző nonprofit szervezetek 100 százalékos támogatást is kaphatnak.

A helyi akciócsoportok a Leader-program végrehajtására jöttek létre, amely gazdasági, társadalmi és környezeti problémák helyi megoldását segíti. A HACS-ok maguk dönthetnek arról, milyen fejlesztéseket kívánnak megvalósítani. Az akciócsoportokban a közigazgatás, a vállalkozók és a civil szervezetek is képviseltetik magukat. A minisztérium 2011-ben átdolgozta a Leader-programot, és hatékonyabbá tette a lebonyolítását, ezzel a rendelkezésre álló fejlesztési források legjobb kihasználását is biztosítja a közlemény szerint.

Forrás: MTI