Hiába jön Közép-Európába a pénz, a hasznot a Nyugat fölözi le

WL

2012. március 20., kedd 05:00, frissítve: kedd 13:38

Főként külföldi cégek profitálnak a közép-európai uniós országok kohéziós támogatásaiból – mutatta ki egy Lengyelországban készített tanulmány.

A lengyel fejlesztési minisztérium tanulmányt készíttetett a kohéziós, azaz felzárkóztatási források felhasználásáról. A vizsgálat szerint – amelyből a Világgazdaság közölt részleteket – a nyugati tagállamok cégei profitálnak a legnagyobb mértékben a közép-európai országoknak nyújtott fejlesztési támogatásokból - írja a Magyar Nemzet.

„Nincsenek statisztikák arról, hogy milyen nemzetiségű cégek használják fel a támogatásokat, azonban sok mindent elárul, hogy becslések szerint Franciaországban 90 százalékban hazai cégek nyernek a közbeszerzéseken, miközben Magyarországon csupán felerészben igaz ez” – mondta el a lapnak Lóránt Károly közgazdász.

A lengyel elemzésből kiderül: hiába fizet be többet a német és francia állam az Európai Unió kasszájába, mint amennyit közvetlen támogatások formájában visszakap belőle, ha közvetve – nemzeti cégein keresztül – mégis profitál a felzárkózó, vagyis a közép-európai régió támogatási összegeiből. A tanulmányból arra is rávilágít, hogy 2004–09 között a visegrádi országokban (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) a kohéziós és strukturális alapokból megvalósult beruházások megrendelései a francia építőipari export tekintélyes hányadát, öt százalékát tették ki.

A tanulmányt azért készítette el a lengyelországi szaktárca, hogy Brüsszel ne csökkentse a 2014-tõl induló hétéves költségvetési periódusban a közép-európai országok felzárkóztatását célzó támogatásokat -írja a Magyar Nemzet.