Hitelfelvétel: több irányba is kacsingat Szerbia

WL

2012. augusztus 22., szerda 22:54

Szerbia új hitel felvételéről tárgyal Oroszországgal – közölte Oroszország belgrádi nagykövete szerdán. A balkáni ország az IMF-fel is új hitelmegállapodást kötne.

Alekszandr Konyuzin részleteket nem mondott, csak annyit árult el, hogy Szerbia további kölcsönt kaphat azon a 800 millió dolláron felül, amelyet Oroszország még 2009-ben nyújtott a vasúti hálózat fejlesztésére. Szakértők körében egyre nagyobb aggodalmat kelt Szerbia növekvő költségvetési hiánya, illetve az, hogy Belgrád képes lesz-e új hitelmegállapodást kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

Mladjan Dinkic szerb pénzügyminiszter a közelmúltban arról beszélt, hogy Belgrád kedvező kamatozású hitelt szeretne kapni Oroszországtól vagy Kínától. A pénzügyminiszter hozzátette: Szerbia új hitelmegállapodást szeretne kötni az IMF-fel. A súlyos gazdasági problémákkal küszködő Szerbia tavaly októberben 1,1 milliárd eurós készenléti hitelmegállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalappal, de az IMF 2012 februári felülvizsgálata után úgy döntött, hogy befagyasztja a hitel folyósítását, mert megítélése szerint a balkáni ország 2012. évi költségvetése nincs összhangban a hitel feltételeivel.

Forrás: MTI