IMF-tárgyalás: mi lesz az étlapon?

WA

2012. június 28., csütörtök 10:24, frissítve: csütörtök 18:16

Arra számít Varga Mihály tárca nélküli miniszter, hogy Magyarország legkésőbb október végéig aláírhatja a nemzetközi hitelezőkkel a hitelmegállapodást, amelynek értéke közel lesz a piac által várt 15 milliárd euróhoz. A politikus erről a Reuters által csütörtökön közzétett interjúban beszélt.
Varga Mihály szerdán bejelentette, közvetlenül az után, hogy az Országgyűlés várhatóan július 12-én elfogadja a jegybanktörvény módosítását, indulhatnak a tárgyalások hazánk és a Nemzetközi Valutaalap, illetve Brüsszel között.

Így gyorsítana a kormány

A költségvetés elfogadásával a kormány célja, hogy az IMF-tárgyalásokon ne támasszanak vele szemben teljesíthetetlen feltételeket. Az MNO által megkérdezett kormánypárti honatyák úgy látják, a büdzsé benyújtásával gyorsítana a tárgyalásokon a kabinet.

Varga úgy ítélte meg, hogy a hitelmegállapodás aláírására valamikor augusztus közepe és október vége között kerülhet sor. Kitért arra is, hogy Magyarország olyan rugalmas (elővigyázatossági) hitelmegállapodást szeretne kötni, amilyennel Lengyelország is rendelkezik, nem pedig olyan (szigorúbb feltételekkel járó) készenléti hitelmegállapodást, amilyen a szomszédos Romániának van.

Arra a kérdésre, hogy a megállapodás létrejötte meghiúsulhat-e, ha az IMF ragaszkodik a készenléti hitelhez, Varga úgy válaszolt, látni kell a megegyezés feltételeit. „Arról van szó, hogy milyen köret kerül a főétel mellé” – mondta.

Nincs kőbe vésve

A Reuters emlékeztetett: egyes elemzők szerint Magyarország csak a piac nyomására fogja aláírni IMF-megállapodást, a hiteltárgyalások pedig nehezen haladhatnak majd, mert a magyar kormány ragaszkodik az egykulcsos adóhoz.

Fotó: Reuters


Varga ezzel kapcsolatban elmondta, arra fogják kérni az IMF-et, nézze meg az adórendszer 2013-as hatását, és később térjenek vissza arra, hogy kell-e bármit is változtatni. A miniszter megjegyezte, hogy az egykulcsos adó nincs kőbe vésve, de a magyar gazdaságpolitika kulcsfontosságú eleme, és mindenkitől csak türelmet kérhetnek, beleértve az adófizetőket és a nemzetközi szervezeteket.

A politikus kitért arra is, hogy a hitelmegállapodás értéke megközelítheti a piac által várt 15 milliárd eurót, de a magyar kormány egyelőre várja a hitelezők ajánlatát, és még nem döntött a kérdésben.

Varga személyes kudarcnak tekintené

Londoni elismerés Vargának

Az a tény, hogy a magyar kormány új jegybanktörvény-változatot készített, arra vall, hogy Varga Mihálynak, a nemrégiben kinevezett IMF-főtárgyalónak nagyobb a befolyása, mint elődjének, Fellegi Tamásnak volt – vélekedtek korábbi helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Az IMF–EU-megállapodás létrejötte csökkentené Magyarország számára a hitelfelvételi költségeket (a piacon), és csökkentené az ország sebezhetőségét az euróövezeti válsággal szemben. Magyarország jelenleg nem folytat tárgyalásokat külföldi befektetőkkel külföldi kötvénykibocsátásról – tette hozzá.

A tárca nélküli miniszter személyes véleményeként, mivel erről nincs kormányzati álláspont, azt mondta, hogy a hitelmegállapodás jelentősen megkönnyítené a külföldi kötvénykibocsátást. Varga az interjúban közölte, hogy személyes kudarcának tekintené, ha a tárgyalásokon nem sikerülne megállapodásra jutni.

A miniszter megerősítette: az elmúlt két hétben kormányzati tisztségviselőkkel és bankárokkal tárgyalt Magyarországon Michael Hasenstab, a Templeton Global Bond Fund vezetője, amely a legnagyobb részesedést tartja a magyar államkötvényekből portfóliójában.

Forrás: MTI