IMF/EU-tárgyalások: alakul a piac kockázati forgatókönyve

WA, WL

2012. április 16., hétfő 12:06, frissítve: hétfő 14:09

A piacon kezd körvonalazódni az a kockázati forgatókönyv, hogy Magyarország nem jut megállapodásra új IMF/EU-hitelprogramról a valutaalappal és az unióval – vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Commerzbank – az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport – befektetők számára összeállított, hétfőn Londonban ismertetett áttekintése szerint e „közelgő kockázati forgatókönyv” elemei közé tartozik a 300 forint/euró fölé gyengülő forintárfolyam.

A ház szerint a magyar törlesztéskockázati árazások „ismét elszakadtak” a térségi átlagtól. A Commerzbank elemzőinek grafikus kimutatása alapján az irányadó ötéves futamidejű magyar állampapírok törlesztési leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díjszabásai az elmúlt kereskedési hét zárásában csaknem 400 bázisponttal haladták meg Csehország, Lengyelország, Románia és Oroszország CDS-árazási átlagát.

Ezután jöhet létre a megállapodás

Ötoldalú egyeztetés kezdődik a jegybanktörvényről hétfőn Frankfurtban, az Európai Központi Bank székhelyén. A Nemzetgazdasági Minisztérium is közölte: a tárca megkapta az EKB véleményét a jegybanktörvényről, és az abban megfogalmazott kifogásokról megkezdődik az ötoldalú, szakmai informális egyeztetés az EKB, az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutalap, a Magyar Nemzeti Bank és a magyar kormány képviselőinek részvételével. Az egyeztetésről korábban Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter is beszámolt.

Az Európai Bizottság (EB) által elindított kötelezettségszegési eljárások leglényegesebb eleme a Magyar Nemzeti Bankot érintő törvény, és annak módosítása után jöhet létre az IMF/EU-megállapodás – mondta Cséfalvay Zoltán hétfőn Budapesten.

Mind Magyarország, mind az Európai Bizottság, mind az IMF abban érdekelt, hogy minél hamarabb elkezdődjenek a tárgyalások és minél hamarabb eredményre vezessenek – jelezte a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara új konjunktúrafelmérését ismertető rendezvényen.

Az EB megfogalmazása szerint az MNB-törvény 2011. évi megváltoztatása fenyegetheti a jegybank függetlenségét – mondta Cséfalvay Zoltán, hangsúlyozva: az MNB független volt, független ma is, és független lesz a jövőben is.

„Az a tárgyalás, amely hétfőn indult el Frankfurtban öt szereplővel – az MNB, a magyar kormány, az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság és az IMF szakértőinek részvételével –, várhatóan tisztázni fogja az MNB-törvénnyel kapcsolatos kifogásokat, és várhatóan megoldást talál a vitás pontokra” – mondta az államtitkár. Ezt követően a magyar parlament megszavazza a szükséges módosításokat, így elhárul az akadály az IMF/EU-megállapodás megkötése elől – tette hozzá.

Forrás: MTI