Indul az új önerőalap

PR

2012. augusztus 21., kedd 08:33

Hiába gyorsult fel az uniós támogatások kifizetési rendszere, a megítélt támogatások és a pénzek átutalása között még mindig óriási, 3700 milliárd forint a különbség; a heti 40-50 milliárd forintos kifizetési ütemet nem sikerült elérni, pedig csak így lehetne lehívni a Magyarországnak 2013-ig járó támogatások 90-95 százalékát – írta a Magyar Nemzet kedden.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a múlt hét végéig több mint 2800 milliárd forintot fizetett ki a sikeres pályázóknak, a legjobban teljesítő régió a közép-magyarországi, amely 1545 milliárdot kapott, a legjobban működő program pedig a gazdaságfejlesztési. A lap szerint az NFÜ adataiból kiderül, hogy sok a gond az elakadt beruházásokkal, amelyekre a támogatást lekötötték, ám lehívni nem tudják. E vállalkozásokon segíthet a Magyar Nemzet információi szerint szeptemberben induló új önerőalap, amely várhatóan 50 milliárd forintból gazdálkodhat majd. Az alap visszatérítendő forrást nyújtana a pénzhiány miatt időben elcsúszott vállalkozásoknak ahhoz, hogy befejezhessék beruházásaikat, s ne kelljen lemondaniuk az elnyert támogatásról.

A Magyar Nemzet korábban arról írt: remélhetőleg az uniós pályázati pénzekből megmaradt több ezer milliárd forint nagyobbik felét sikerül elkölteni a jövő év végéig. Ehhez azonban a közelmúltban létrejött kormánybizottság azonnali döntéseire van szükség, s a közreműködő szervezeteknek is hatékonyabban kell működniük. Mint írták, még csaknem 5500 milliárd forintnyi uniós támogatás vár kifizetésre, így az elkövetkező másfél évben a legfontosabb feladat a pályáztatás egész folyamatának felgyorsítása.

A teljes cikket a Magyar Nemzet keddi számában olvashatja.

Forrás: Magyar Nemzet